Havenzicht in Etten-Leur haalt vette vis binnen bij de Nationale Haringtest

videoETTEN-LEUR - Visspeciaalzaak Havenzicht uit Etten-Leur verkoopt de beste haring van Noord-Brabant.

De zaak, met naast vestigingen aan de Bisschopsmolenstraat en het Van Bergenplein ook een zaak aan de Lunenburgstraat in Breda, is de provinciale winnaar van de Nationale Haringtest geworden.

Stevie Wijnings en Bram de Vos zijn er maar wat trots op dat hun bedrijf als beste uit de test is gekomen. ,,Maar we hebben het natuurlijk niet alleen gedaan. Het is een prestatie van het hele team dat hier werkt."

Eerlijk

Het was bij de Haringtest al eerder opgevallen dat de visjes in Etten-Leur en Breda goed in de smaak vielen. Ze lieten sinds 2012 maar één jaar verstek gaan en wisten al die andere jaren steeds minimaal het rapportcijfer 9 in de wacht te slepen. Maar een eerste prijs zat er niet in, tot het maandag dus wel lukte.

Waar de wedstrijd in het verleden steeds een nationale winnaar opleverde werden de degens dit keer gekruist op provinciaal niveau. En dat is eigenlijk wel zo eerlijk, vinden Wijnings en De Vos.

Volledig scherm
Vishandel Havenzicht in Etten-Leur heeft de beste haring van Noord-Brabant. In beeld eigenaars Bram de Vos en Stevie Wijnings. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer
Volledig scherm
Feest bij de prijswinnende haringboeren na de bekendmaking van de uitslag in Utrecht. © Nationale Haringtest

Zachte haring

Quote

Haring eten is onder jongeren nog niet helemaal hip maar het gaat wel de goede kant op

Stevie Wijnings en Bram de Vos, Visspeciaalzaak Havenzicht

Er blijken in verschillende regio's namelijk grote smaakverschillen te zijn als het aankomt op de zoektocht naar het perfecte visje. En dan gaat het niet alleen om de vraag of er wel of geen uitjes op moeten of dat er tafelzuur bij mag. Ook over de vraag hoe de haring zelf moet smaken valt te twisten, zo blijkt.

,,Iedere viswinkel en ieder persoon heeft zijn of haar eigen smaak, er is voor ieder wat wils. In Brabant willen ze bijvoorbeeld zachte haring, terwijl ze in Amsterdam juist hard moeten zijn. Dus bij zo'n nationale titel zoals het Algemeen Dagblad die in het verleden uitdeelde moest je altijd maar afwachten waar ze precies naar op zoek waren. Per provincie is veel eerlijker.''

Spitsuur

Bij Havenzicht is het tijdens het haringseizoen spitsuur, de andere toptijd is de periode rond de kerst. Voor wat betreft de haring zijn de vishandelaren dit jaar met de neus in de boter gevallen.

Wijnings en Vos betrekken hun haring bij voorkeur uit de vangst in Deense wateren. En ook daar kregen de vissen de afgelopen periode een feestmaal voorgeschoteld. Met het ongewoon grote aantal zonne-uren kreeg het plankton volop de kans om te groeien.

Door die overvloed aan voedsel konden de haringen zich rond en vet eten. En dat verhoogt de kwaliteit van de vis, zo leggen de kenners uit in hun vestiging aan het Van Bergenplein.

Vers van het mes

Dat de consumenten in Etten-Leur en Breda een belangrijke speelden bij het beoordelen bij de Haringtest maakt het binnenslepen van de prijs extra waardevol.

,,Haring is het moeilijkste product waarmee wij werken. En dat doen wij zo goed als wij kunnen. Zo wordt iedere haring hier schoongemaakt terwijl de klant erop staat te kijken. Bij negentig procent van de verkochte haring gebeurt dat niet. En alleen door het in het bijzijn van de klant te doen weet die zeker dat de haring vers van het mes is.''

Landelijk streden meer dan 250 haringverkopers mee in de jaarlijkse test. Die wordt gehouden op initiatief van de brancheorganisaties Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV).

Quote

Alleen door de vis schoon te maken in het bijzijn van de klant weet die zeker dat de haring vers van het mes is

Stevie Wijnings en Bram de Vos, Visspeciaalzaak Havenzicht

Ouderen

Onderzoeksbureau Mobiel Centre heeft overigens vastgesteld dat er niet alleen verschillen zijn tussen de verschillende regio's maar ook tussen jongeren en ouderen.

Veel ouderen eten de vis het liefste puur natuur, jongeren geven vaak de voorkeur aan haring met uitjes en zuur. Slechts 29 procent van de onderzochte mensen onder 30 jaar eet wekelijks haring. Bij mensen van 65 jaar en ouder is dat maar liefst 69 procent.

Traditie

,,Ouderen kennen het eten van haring vaak nog als een traditie van vroeger. Er is een tijd geweest dat jongeren er niet veel van moesten hebben. Die zagen zo'n rauwe vis niet zitten en associeerden dat vooral met iets dat vies was.''

Met de groeiende aandacht voor gezond eten zien de vispecialisten een kentering. ,,Haring eten is onder jongeren nog niet helemaal hip maar het gaat wel de goede kant op."