Havenzicht in Etten-Leur haalt vette vis binnen bij de Nationale Haringtest
videoETTEN-LEUR - Visspeciaalzaak Havenzicht uit Etten-Leur verkoopt de beste haring van Noord-Brabant.
Delen per e-mail
De zaak, met naast vestigingen aan de Bisschopsmolenstraat en het Van Bergenplein ook een zaak aan de Lunenburgstraat in Breda, is de provinciale winnaar van de Nationale Haringtest geworden.
Stevie Wijnings en Bram de Vos zijn er maar wat trots op dat hun bedrijf als beste uit de test is gekomen. ,,Maar we hebben het natuurlijk niet alleen gedaan. Het is een prestatie van het hele team dat hier werkt."
Eerlijk
Het was bij de Haringtest al eerder opgevallen dat de visjes in Etten-Leur en Breda goed in de smaak vielen. Ze lieten sinds 2012 maar één jaar verstek gaan en wisten al die andere jaren steeds minimaal het rapportcijfer 9 in de wacht te slepen. Maar een eerste prijs zat er niet in, tot het maandag dus wel lukte.
Waar de wedstrijd in het verleden steeds een nationale winnaar opleverde werden de degens dit keer gekruist op provinciaal niveau. En dat is eigenlijk wel zo eerlijk, vinden Wijnings en De Vos.
Zachte haring
Haring eten is onder jongeren nog niet helemaal hip maar het gaat wel de goede kant op
Er blijken in verschillende regio's namelijk grote smaakverschillen te zijn als het aankomt op de zoektocht naar het perfecte visje. En dan gaat het niet alleen om de vraag of er wel of geen uitjes op moeten of dat er tafelzuur bij mag. Ook over de vraag hoe de haring zelf moet smaken valt te twisten, zo blijkt.
,,Iedere viswinkel en ieder persoon heeft zijn of haar eigen smaak, er is voor ieder wat wils. In Brabant willen ze bijvoorbeeld zachte haring, terwijl ze in Amsterdam juist hard moeten zijn. Dus bij zo'n nationale titel zoals het Algemeen Dagblad die in het verleden uitdeelde moest je altijd maar afwachten waar ze precies naar op zoek waren. Per provincie is veel eerlijker.''
Spitsuur
Bij Havenzicht is het tijdens het haringseizoen spitsuur, de andere toptijd is de periode rond de kerst. Voor wat betreft de haring zijn de vishandelaren dit jaar met de neus in de boter gevallen.
Wijnings en Vos betrekken hun haring bij voorkeur uit de vangst in Deense wateren. En ook daar kregen de vissen de afgelopen periode een feestmaal voorgeschoteld. Met het ongewoon grote aantal zonne-uren kreeg het plankton volop de kans om te groeien.
Door die overvloed aan voedsel konden de haringen zich rond en vet eten. En dat verhoogt de kwaliteit van de vis, zo leggen de kenners uit in hun vestiging aan het Van Bergenplein.
Vers van het mes
Dat de consumenten in Etten-Leur en Breda een belangrijke speelden bij het beoordelen bij de Haringtest maakt het binnenslepen van de prijs extra waardevol.
,,Haring is het moeilijkste product waarmee wij werken. En dat doen wij zo goed als wij kunnen. Zo wordt iedere haring hier schoongemaakt terwijl de klant erop staat te kijken. Bij negentig procent van de verkochte haring gebeurt dat niet. En alleen door het in het bijzijn van de klant te doen weet die zeker dat de haring vers van het mes is.''
Landelijk streden meer dan 250 haringverkopers mee in de jaarlijkse test. Die wordt gehouden op initiatief van de brancheorganisaties Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV).
Alleen door de vis schoon te maken in het bijzijn van de klant weet die zeker dat de haring vers van het mes is
Ouderen
Onderzoeksbureau Mobiel Centre heeft overigens vastgesteld dat er niet alleen verschillen zijn tussen de verschillende regio's maar ook tussen jongeren en ouderen.
Veel ouderen eten de vis het liefste puur natuur, jongeren geven vaak de voorkeur aan haring met uitjes en zuur. Slechts 29 procent van de onderzochte mensen onder 30 jaar eet wekelijks haring. Bij mensen van 65 jaar en ouder is dat maar liefst 69 procent.
Traditie
,,Ouderen kennen het eten van haring vaak nog als een traditie van vroeger. Er is een tijd geweest dat jongeren er niet veel van moesten hebben. Die zagen zo'n rauwe vis niet zitten en associeerden dat vooral met iets dat vies was.''
Met de groeiende aandacht voor gezond eten zien de vispecialisten een kentering. ,,Haring eten is onder jongeren nog niet helemaal hip maar het gaat wel de goede kant op."
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Burger King wil flink groeien in Nederland: dit zijn de plannen
ETTEN-LEUR - Over drie jaar moet fastfoodketen Burger King minimaal veertig nieuwe vestigingen in Nederland hebben. Dat is het streven van horecamagnaat Laurens Meijer uit Etten-Leur. Hij staat precies één jaar aan het roer van Burger King Nederland. -
PREMIUM
Vier jaar na de vondelingenzaak in Breda: waar is mama?
Bijna vier jaar geleden werd in de Christiaan Huygensstraat in Breda een pasgeboren baby in een sporttas gevonden. Ondanks tal van aanwijzingen wist het rechercheteam dat zich in de zaak vastbeet, niet de ouders op te sporen. Kwam het meisje uit het buitenland, zoals deskundigen vermoeden? -
NK atletiek indoor Sven van Merode heeft zijn nationale hoogspringtitel terug: ‘Nu die piek nog’
Sven van Merode heeft zijn nationale (indoor) titel bij het hoogspringen terug. De 20-jarige Spado-atleet uit Etten-Leur sprong in Apeldoorn over 2.11 m. Nummer twee Jan-Peter Larsen haalde die hoogte ook, maar in de aanloop daar naar toe had hij één poging meer nodig gehad dan Van Merode. -
PREMIUM
Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineerden
OOSTERHOUT/ZUNDERT/NOORDHOEK/KLUNDERT - Bruidsreportages altijd van hetzelfde laken een pak? In elk geval niet bij de vier West-Brabantse fotografen die genomineerd zijn voor de Bruidsfoto Award 2019. Dat zijn Arjan van der Plaat (The Wedding Story) uit Noordhoek, Malou Evers uit Zundert, Moniek van Gils uit Klundert en Eva Schweizer (Vintage Fotografie) uit Oosterhout. Bij elke trouwpartij proberen zij dat ene speciale moment te vangen. Aan de hand van zes trefwoorden vertellen zij hoe zij hun werk beleven. -
PREMIUM
Dit bedrijf uit Etten-Leur bouwde in drie maanden 35 trucks voor Defensie
ETTEN-LEUR - Het heeft nog het meeste weg van Hollands glorie, maar dan op West-Brabantse schaal. Het bedrijf Deba Trucks uit Etten-Leur leverde onlangs 35 nieuwe trucks aan het ministerie van Defensie.
-
PREMIUM
Poll Fraude? Begin er maar niet aan: speurders Werkplein West-Brabant succesvol, mede dankzij tips burgers
ETTEN-LEUR - ‘Mijn buurman klust zwart bij.’ ‘De buurvrouw heeft een uitkering, maar ze hokt en haar vriend verdient behoorlijk.’ -
‘Wa dun gemauw’ bij Mauwavond Etten-Leur
ETTEN-LEUR - Voor de zesenveertigste keer genoten leutige Leurenaren vrijdagavond in 't Turfschip van de Mauwavond. ,,Ut lèk wel ne reünie elk jaor," zegt presentator Peter Meesters. ,,Want ik zie zowat elk jaor dezelfde gezichten." Met mauworkest De Turf Blaozers. Leutvorst Adrijaon II en gevolg, met een vijfkoppige jury maar vooral met zeven 'mauwers' in de Boeg, kreeg het publiek een volle avond puur plezier voorgeschoteld. -
Geef uw mening Seksliedjes slecht voor imago carnavalsfeest
Hoe harder en schuiner, hoe liever, lijkt het credo als je de carnavalsliedjes anno 2019 hoort. Niet dat er vroeger geen schunnige carnavalsnummers bestonden – integendeel – maar die teksten waren minder recht voor zijn raap dan ‘Ik wil je pijpen, pijpen, pijpen.... (van je broek wat korter maken)’ van de dames van Sjansjee of ‘Mijn piem is goed gewassen, het smegma is eraf’ uit het carnavalsnummer Potentie van Stefan & Sean ft. Bram Krikke. Die laten niets aan de verbeelding over. Geven dit soort liedjes carnaval een slecht imago?