Volledig scherm
Guus Govaart is voorzitter van de Burenraad Moerdijk, een overlegorgaan tussen bedrijven op het industrieterrein Moerdijk en bewoners van de gemeente. © Marcel Otterspeer

Havenbedrijf en Shell Moerdijk met buren aan 'omgevingstafel'

MOERDIJK - Breder overleg met meer buren. Minder focus op overlast en incidenten, maar omwonenden betrekken bij veel meer onderwerpen die spelen op het industrieterrein Moerdijk. En daar ook een digitaal platform voor bieden.

Dat hebben het havenbedrijf en Shell Moerdijk voor ogen met de 'Omgevingstafel haven- en industrieterrein Moerdijk', die deze week voor het eerst bijeen is geweest. De tafel met daarin omwonenden, bedrijven en gemeenten vervangt de Burenraad Moerdijk die meer dan tien jaar heeft bestaan. ,,Het ging daar voor 80 procent over overlast en incidenten. Het glas was er vaak half leeg in plaats van half vol en de gesprekken waren niet altijd even constructief'', zegt Guus Govaart uit Zevenbergen, die voorzitter was van de burenraad en ook aan het roer staat van de nieuwe omgevingstafel.

Shell Moerdijk lost met de oprichting van de omgevingstafel de belofte in om de communicatie met de 'buren' te verbeteren. Die werd gedaan na de lekkage van ethyleenoxide. ,,Op avonden in Moerdijk en Strijen bleek toen dat mensen behoefte hebben aan meer informatie. Maar we hebben er ook van geleerd dat we beter moeten luisteren. Wat verwachten mensen van ons, hoe kunnen we een goede buur zijn'', zegt 'general manager' Paul Buijsingh.

Belangrijk verschil met de burenraad is volgens Govaart dat de omgevingstafel ook sociale media gaat gebruiken voor de communicatie. De tafel wordt actief op bijvoorbeeld Facebook en Twitter en medio dit jaar komt een website in de lucht. Iedereen kan daar vragen en ideeën kwijt.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement