Volledig scherm
aed-tasjes © Ruben Oreel

Hartveilig timmert aan de weg

ETTEN-LEUR   Stichting Hartveilig Etten-Leur krijgt volop steun van particulieren en bedrijven. De eerste twee AED's  die via crowdfunding zijn aangekocht worden zaterdag opgehangen in het Beatrixpark en op de hoek Roosendaalseweg en Beiaard .   

,,Binnen tien dagen was er bij beide crowdfund acties voldoende geld binnen", vertelt voorzitter Eric Tak van de stichting enthousiast. ,,En er zijn al drie nieuwe acties opgestart in de wijken De Keen, Lage Banken en Hooghuys." 

AED-zone

De stichting wil op termijn een 6 minuten AED-zone  in heel Etten-Leur. Het liefst doet de stichting dat samen met de inwoners en bedrijven. Ze hebben daartoe een AED-pakket samengesteld. Voor 3800 kan een wijk acht jaar lang de beschikking hebben over een AED. Het onderhoud en de verzekering wordt daar ook van betaald. ,,We hebben 30.000 euro van de gemeente gekregen. Dat gebruiken we om de pakketten voor de helft te financieren. De andere helft wordt opgebracht door inwoners."

Flyer

Om het goede voorbeeld te geven hebben twee bestuursleden van de stichting Hartveilig de eerste initiatieven ontplooid. Via crowdfunding was daar  binnen tien dagen voldoende geld opgehaald. ,,Inwoners kunnen bij ons op de website informatie vinden hoe het werkt en ook hulp krijgen vanuit de stichting", zegt Tak. ,,Het is de bedoeling dat een aantal mensen uit de wijk het voortouw neemt. Ze maken een flyer die ze uitdelen in de wijk en de actie voor het financieren van een AED wordt aangemeld op voorjebuurt.nl."

Bedrijven

Naast de particuliere initiatieven komen ook bedrijven steeds vaker over de brug. Stratenmakersbedrijf De Krom op industrieterrein Vosdonk heeft zijn AED al beschikbaar gesteld, Thetford volgt dat voorbeeld. De AED's komen nu buiten in plaats van in de bedrijven te hangen. ,,De Rabobank plaatst er een extra bij het pand aan de Bredaseweg en ook komt er een te hangen bij huisartsenteam De Keen."

De zestien AED's van de gemeente die nu nog bij verenigingen of wijkgebouwen binnen hangen, krijgen ook een openbare plek. Daar wordt volgens Tak volgende week een begin mee gemaakt. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement