Volledig scherm
Als het aan GroenLinks ligt, gaat wethouder Kees van Aert snel om tafel met omwonenden van de A58 in Etten-Leur. Thema: geluidsoverlast. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

GroenLinks Etten-Leur wil nieuw overleg met omwonenden over geluid A58

ETTEN-LEUR - GroenLinks in Etten-Leur hoopt, en verwacht ook, dat het college van B en W van Etten-Leur zo snel mogelijk om tafel gaat met inwoners die last hebben van het geluid van de A58. 

Mensen ondervinden daar overlast van, zegt fractievoorzitter Simon Jacobs. In toenemende mate ook, want de hoeveelheid verkeer over deze snelweg neemt toe. Zoals ook andere wegen drukker worden. 

Zonnepark

Op 19 december was er een informatiebijeenkomst over de aanleg van een zonnepark op de geluidswal langs de A58. Tijdens die bijeenkomst spraken omwonenden hun zorgen uit over geluidshinder die zij ervaren. Er zijn regels over maximale geluidsbelasting (geluidsplafond). In een brief aan B en W vraagt Jacobs onder meer om aan te geven wat het geluidsplafond van de A58 is en of dit plafond nu al wordt overschreden. 

Ook wil GroenLinks weten wat de maximale geluidsbelasting is op gevels van woningen die langs snelwegen staan en of die normen momenteel overschreden worden. Mochten die gegevens nu niet voorhanden zijn, dan roept de fractie de gemeente op om ze zelf te verzamelen. 

Quote

Wij zien kansen om de geluidswal zo aan te passen, dat de geluidsbe­las­ting op de woningen in de buurt van de A58 wordt verlaagd

Simon Jacobs, Fractievoorzitter GroenLinks Etten-Leur

Omdat wethouder Kees van Aert tijdens de bijeenkomst vorige maand aangaf open te staan voor een gesprek met omwonenden gaat GroenLinks er vanuit dat de gemeente nog voor de aanleg van de zonnepanelen een nieuwe bijeenkomst met omwonenden belegt. Of dat ook zo is, was vrijdag niet meer te achterhalen bij de gemeente. 

GroenLinks, zegt Jacobs, ziet verder kansen om de geluidswal zo aan te passen, dat de geluidsbelasting op de woningen in de buurt van de A58 wordt verlaagd. Dat moet ook gebeuren, vindt zijn fractie, want ‘geluidhinder kan de gezondheid schaden.’ ,,Bovenmatige hinder moeten we voorkomen of we moeten het geluid terugbrengen tot een acceptabel niveau.”     

  1. Iedereen verdient een tweede kans
    Geef uw mening

    Iedereen verdient een tweede kans

    Alsof een oude wond werd opengereten. Zo voelde het voor veel inwoners van Hoogerheide toen zij deze week vernamen dan Julien C., de man die in 2006 de 8-jarige Jesse Dingemans om het leven bracht, mogelijk op vrije voeten komt. C. zit nu nog in een tbs-kliniek in Groningen, maar de rechtbank beslist deze zomer of hij naar een instelling voor begeleid wonen kan en op verlof mag, ook zonder begeleiding. Volgens zijn behandelaars is C. daaraan toe. En iedereen verdient een tweede kans, toch?