Volledig scherm
Een jongen bekijkt vol bewondering de stokkentunnel, gemaakt van boomtakken. In De Vleer zijn basissschool De Hofstee , basisschool De Springplank en kinderdagverblijf Kober gevestigd. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Groen schoolplein bij De Vleer in Etten-Leur: ‘Leuker voor het kind én voor het milieu’

ETTEN-LEUR - Als betegelde tuinen de gemeente zo'n doorn in het oog zijn, pak dan ook onze betonvlakte aan. Met die gedachte stapten ze bij brede school De Vleer zo'n anderhalf jaar geleden naar toenmalig wethouder Ron Dujardin. De wens ging in vervulling; op 12 juni wordt het ‘groene schoolplein’ feestelijk geopend.

,,Ik bedoelde het eigenlijk vooral ludiek", lacht directeur Ellen Broeders van De Hofstee, een van de basisscholen die gevestigd is in De Vleer. Anderhalf jaar geleden reageerde ze op een actie van de gemeente, waarbij huishoudens tuintegels konden inruilen voor beplanting bij Life & Garden. ,,Ik dacht: wij hebben hier een groot betegeld schoolplein, en vier ‘huishoudens’, dus wij willen ook wel meedoen.”

Subsidie

Ludiek of niet, de gemeente reageerde direct enthousiast. Mede dankzij 13.000 euro subsidie uit het Prins Bernard Cultuurfonds en een gemeentelijke bijdrage van zo'n 6.000 euro ligt er inmiddels - zoals Broeders het zegt - een ‘mooier gevuld en speelvriendelijker plein’. Volgens wethouder Kees van Aert betekent de steun aan De Vleer overigens niet dat andere scholen automatisch óók geld voor een groen speelplein krijgen.

Met duurzame en veilige speeltoestellen, snijdt het mes bij het plein van De Vleer in ieder geval aan twee kanten, zegt Broeders. ,,Enerzijds verhogen we het speelplezier, anderzijds is de vergroening ook goed voor het milieu, doordat bijvoorbeeld meer kan water worden opgenomen.” Ook niet onbelangrijk; een volledig betegeld plein wordt in de zomer een stuk warmer dan een groenere omgeving.

Geen blubber

Maar zitten de kinderen na de pauze dan niet met blubberschoenen en onder de grasvlekken in de klas? ,,Nee”, lacht Broeders. ,,Daar hebben we van tevoren aan gedacht. De planten zitten in borders, kinderen kruipen dus niet door het groen en er zijn ook geen grote zandonderdelen.”

Kinderen van De Vleer spelen dus al op het plein, maar de officiële opening is op 12 juni. ,,Dan is het nationale Buitenspeeldag, en zijn alle kinderen van De Vleer en ook kinderen uit de wijk uitgenodigd om samen op het nieuwe plein te spelen.”