Volledig scherm
Zwerffietsen bij station Etten-Leur. © Cindy Goosen

Gratis bewaakte fietsenstalling bij station Etten-Leur verdwijnt

ETTEN-LEUR - De gemeentelijke bewaakte fietsenstalling bij het NS-station in Etten-Leur wordt opgeheven. Dat heeft wethouder Cees van Aert eerder deze week tijdens de raadsvergadering toegegeven na vragen van fractieleider Louis Roks van Leefbaar Etten-Leur.

Roks kreeg lucht van de zaak nadat medewerkers van de fietsenstalling een paar weken geleden met een petitie begonnen om de gratis voorziening te behouden. ,,Er is wat onrust bij diverse partijen over de fietsenstalling bij het station. Die zou worden opgeheven'', meldde Roks.

Quote

Er wordt goede verlich­ting aange­bracht en dat vergroot de veiligheid

Louis Roks, Leefbaar Etten-Leur

Van Aert legde uit dat het gebied wordt overgedragen aan ProRail die in plaats van de huidige 150 plekken 712 parkeerplekken voor fietsers terugbrengt.

Het gros is onbewaakt, maar er komen fietskluizen waar mensen betaald hun rijwiel kunnen stallen. ,,Er wordt goede verlichting aangebracht en dat vergroot de veiligheid.” Roks: ,,Maar verdwijnt daarmee dan de bewaakte stalling?'' ,,Ja'', geeft de wethouder schoorvoetend toe.

Verbazing

Quote

Dus mensen straks kunnen gratis hun auto parkeren, maar voor hun fiets moeten ze betalen?

Jacqueline Trouw, Ons Etten-Leur

Dat leidde meteen tot verbazing bij Jacqueline Trouw van Ons Etten-Leur. ,,Dus dat betekent dat mensen straks gratis hun auto kunnen parkeren, maar voor hun fiets moeten betalen?'' Ze is daar duidelijk niet blij mee.

Roks zegt na de vergadering zich overvallen te voelen door de plannen en wil het er niet bij laten zitten. ,,Samen met een aantal andere partijen willen we tijdens de volgende raadsvergadering een motie indienen om de stalling toch bewaakt te maken. Want we hebben het nu over een gewaardeerde voorziening die verdwijnt.''

Hij wijst erop dat er voorheen een betaalde fietsenstalling was waar nauwelijks gebruik van werd gemaakt. En dat juist het gratis maken ervan mensen heeft gestimuleerd met de fiets naar het station te komen.

,,Het opheffen gaat in tegen wat wij vinden horen bij een fietsvriendelijke gemeente. We gaan hiermee echt terug in de tijd.''