Volledig scherm
De vergaderlocatie van de Etten-Leurse politiek in de Van Goghkerk. © Martin Ommering

Gemeenteraad ontstemd wegens kritiek stichting over gebruik Van Goghkerk

ETTEN-LEUR - De Etten-Leurse politiek ziet de Van Goghkerk als voornaamste vergaderlocatie. ,,Vanuit de krant hebben wij begrepen dat de Stichting Vincent van Gogh het exclusief gebruik van de raadszaal opeist’’, staat in een brief aan het college. Alle fracties tonen zich ontstemd en willen dat het gemeentebestuur het voortouw neemt om snel tot een goede oplossing te komen.

Deze reactie komt nadat voorzitter Lex Besselink van de stichting in BN DeStem het thema aansneed in relatie tot exposities in het kerkgebouw. Hij vindt het ombouwen van de kerk tot vergaderplek een zware belasting voor zijn vrijwilligers en een beletsel voor groei. Besselink zei dat hij niet tegen het huidige combi-gebruik is, maar wil exposities laten staan als er een trouwerij is.

Volledig scherm
De monumentale Van Goghkerk waar de vader van Van Gogh predikant was. © Martin Ommering

Die uitleg is verkeerd gevallen. In de brief wordt erop gewezen dat de locatie wordt betaald met gemeenschapsgeld en gesteld dat andere inwoners er net zo veel recht op hebben om de kerk te gebruiken als de stichting.

Om de stichting de ruimte te geven heeft de raad zich ‘teruggetrokken in een zeer bescheiden vergaderlocatie die wij zeker niet als ideaal beschouwen’, aldus het schrijven. Sindsdien wordt het gros van de vergaderingen gehouden op de bovenetage van het oude raadhuis aan de Markt.

May Rijnen (PvdA) hoort bij de stroming die verbolgen is. ,,Wij hebben al eerder laten weten dat we een raadszaal met een zeker cachet willen, zoals de kerk. En dat hoeft echt niet zo mooi als bijvoorbeeld in Rucphen.’’ Namens het CDA benadrukt Mariëtte Nooijens dat er vooral duidelijkheid moet komen: een voorstel dat met alle betrokkenen rekening houdt. ,,Het had er eigenlijk rond deze tijd al moeten liggen.’’ Volgens wethouder Jan van Hal, die de betreurt dat de discussie via de pers loopt, duurt dat nog wel even.

Erik Vissers (D66) toont begrip voor wat Besselink aandraagt, maar stelt dat nooit is gesproken over een beëindiging van het vergaderen in de kerk. Hij ziet wel graag dat de drempel voor de burger lager wordt om eens te komen luisteren. ‘Heel mooi’ lijkt hem om ook eens elders te vergaderen, zoals in de Nieuwe Nobelaer, het Trouwkerkje of het Turfschip. ,,Voor onze fractie is vergaderen in de kerk niet heilig.’’