Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeentebestuur Etten-Leur schippert met regenboogvlag

ETTEN-LEUR - Het college van burgemeester en wethouders van Etten-Leur blijft bij zijn weigering om de regenboogvlag te hijsen op Coming Outdag op 11 oktober. Wel hebben burgemeester en wethouders een compromis bedacht in de vorm van twee vlaggenmasten die in Etten-Leur worden geplaatst en waaraan organisaties zelf een vlag kunnen hangen. Een van de masten komt in het Etten-deel van Etten-Leur, de andere mast in het Leur-deel. Die organisaties moeten vooraf wel goedkeuring vragen om te vlaggen.

Het college komt met het voornemen nadat raadsfracties D66, Ons Etten-Leur en PvdA zowel vorig jaar als dit jaar aan de gemeente vroegen om op 11 oktober de regenboogvlag te hijsen. De vlag staat symbool voor LHBT’s (lesbiënnes, homo’s, bi- en transseksuelen) die openlijk voor hun voorkeur uitkomen. De gemeente weigerde beide keren echter aan het verzoek tegemoet te komen en gaf aan alleen te vlaggen volgens het vlagprotocol van de Rijksoverheid, dat geldt voor de nationale driekleur.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is nog niet duidelijk waar de twee masten komen en onder welke voorwaarden toestemming kan worden verkregen om een vlag aan de mast te hijsen.

Lees de reactie van de politiek op het besluit van B en W in BN DeStem