Volledig scherm
© Stock.xchng

Gemeente of Avoord, wie betaalt voor aanpassingen aan woningen Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Zorginstelling Avoord Zorg & Wonen en de gemeente Etten-leur hebben afspraken gemaakt over wie (huurder, Avoord of gemeente) voor welke woonvoorziening verantwoordelijk is en daar dus ook voor betaalt.

Dergelijke afspraken heeft de gemeente al langer met Woonstichting Etten-Leur (WEL). Met zorginstelling Avoord werd elk verzoek voor bijvoorbeeld een aanpassing aan een woning apart bekeken. Uitgangspunt voor het convenant dat Avoord en de gemeente recent hebben opgesteld, is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). ,,Iedereen is in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor zijn woning en dat deze geschikt is voor zijn situatie.

Als bewoners vanwege een beperking bijvoorbeeld een aanpassing aan een woning willen, kijken we eerst wat de bewoner zelf kan doen", stelt wethouder Jean-Pierre Schouw. Daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat bewoners van zorginstelling Avoord vaak ouderen zijn die meer zorg nodig hebben dan bijvoorbeeld huurders van WEL.

Collectief of privé
,,Aanpassingen in de woningen en de zorgcomplexen komen daardoor sneller op het bordje van Avoord", verklaart de wethouder. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat automatische deuropeners op de eigen kamer voor vijftig procent betaald worden door Avoord. De andere helft betaalt de gemeente. Gaat het om dezelfde voorziening in collectieve ruimtes dan betaalt Avoord alles.