Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeente Etten-Leur krijgt groen licht van accountants over 2015

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur heeft onlangs een goedkeurende accountantsverklaring gekregen voor haar jaarstukken. Volgens een enquête van FAMO (vereniging van financiële managers bij de overheid, red.) onder 100 gemeenten behoort EttenLeur daarmee tot de twintig procent die opgelucht kan ademhalen. Gemeenten moeten vóór 15 juli hun jaarrekening en accountantsverklaring inleveren bij de provinciale toezichthouder.

Door de decentralisatie van de zorg per 1 januari 2015 is het financiële verantwoordings- en controleproces ingewikkelder dan in voorgaande jaren. Tachtig procent van de gemeenten heeft blijkens de enquête om die reden een probleem met het halen van de deadline, zo meldt binnenlandsbestuur.nl. Een derde van die gemeenten denkt de verklaring voor 15 juli nog wel te krijgen, tweederde twijfelt daaraan.

Niet tijdig inleveren kan leiden tot financiële sancties, zoals het geheel of gedeeltelijk stopzetten van de gemeentefondsuitkering.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft wel respijt gegeven aan de gemeenten die te laat aanleveren. Ze gaat de sancties pas opleggen als de stukken op 15 augustus nog steeds niet zijn ontvangen.