Volledig scherm
Oderkerkpark, Etten-Leur. © Martin Ommering

Geen smartlappentent, maar wel een smartlappenroute

ETTEN-LEUR - Het Smartlappenfestival Etten-Leur, dat voorzien was op 13 oktober tijdens het Feestweekend Etten-Leur, in het Oderkerkpark, gaat definitief niet door. Het gondse al een tijdje van de geruchten.

Chapeau Events (de organisatie achter de afgelopen 2 edities) is onlangs van eigenaar veranderd en de nieuwe eigenaar van Chapeau Productions - Roel van Nunen - heeft aangegeven dat hij het voor dit jaar niet meer rond kan krijgen. "De voorbije periode heeft veel energie en geld gekost. Ook nog investeren in een groot feestweekend is te risicovol. Ik wil niks overhaast doen. We slaan gewoon een jaartje over." Van Nunen kijkt graag vooruit naar 2019. "Als het aan mij ligt, keert het festival dan terug in het tweede weekend van oktober. Zo was het altijd en zo willen we het graag houden. De horeca die met ons mee wil doen, is van harte welkom. Samen kunnen we er weer een geweldig feest van maken."

20 jaar geleden

Ruim 20 jaar geleden was Jac van Dongen van De Klomp de initiatiefnemer van het oergezellige volksfeest. In de loop der jaar traden veel bekende vaderlandse artiesten op, waaronder De Zwartjannen, Corrie Konings, Imca Marina, Peter Koelewijn, Vader Abraham, Bonnie St. Claire, Koos Alberts, Marianne Weber, John de Bever en - vorig jaar - Frans Duijts. Zij trokken steeds een paar duizend mensen naar de tent en het centrum van Etten-Leur.

De horeca wil de smartlappen traditie niet verloren laten gaan. "Ik organiseer een smartlappenavond op zaterdag 13 oktober", zegt Van Dongen steevast. "Met levende muziek." Een aantal van zijn horeca-collega's is ook voornemens om die avond puur Hollands repertoire te programmeren. De komende weken zal definitief worden welke zaken dat zijn, maar naast De Klomp zijn in principe Het Witte Paard, K'Annet, Marktzicht en Het Raadhuis al positief. Samen gaan ze kijken of ze een Smartlappenroute van de grond kunnen krijgen.