De twee bankjes op de hoek van het Raadshuisplein in Etten-Leur worden volgende week vervangen door bankjes die in regenboogkleuren zijn geschilderd.
Volledig scherm
De twee bankjes op de hoek van het Raadshuisplein in Etten-Leur worden volgende week vervangen door bankjes die in regenboogkleuren zijn geschilderd. © Nicole Froeling

Geen regenboog-zebrapad, wel regenboogbankjes voor Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Het regenboogzebrapad waar de PvdA in Etten-Leur om vroeg komt er niet: dat zou de verkeersveiligheid in de weg zitten, denkt wethouder Kees van Aert. Maar omdat Etten-Leur wél het signaal wil afgeven dat iedereen daar welkom is en erbij hoort, komt er een compromis. Twee regenboogbankjes.

De regenboogkleuren staan symbool voor diversiteit, met name voor diversiteit in seksuele geaardheid en genderidentiteit. Verschillende gemeenten in de regio legden de afgelopen jaren wel regenboogzebrapaden aan, om die diversiteit te vieren. Zo zijn er zulke paden in Breda en Oudenbosch.

Quote

Volgens de wet bestaat een zebrapad uit witte strepen op een egale ondergrond

Kees van Aert, Wethouder in Etten-Leur

Maar Etten-Leur vindt een zebrapad daarvoor niet het beste middel, zegt Van Aert. ,,Volgens de wet bestaat een zebrapad uit witte strepen op een egale ondergrond. Als je daarvan afwijkt, kan dat tot verwarring leiden bij weggebruikers. Bovendien is de juridische status van zo'n regenboogpad niet helemaal duidelijk, omdat het dus niet aan de wettelijke voorschriften voor een zebrapad voldoet.”

Quote

Dat iedereen er, zonder uitzonde­ring, helemaal bijhoort in Et­ten-Leur: dat signaal willen we graag afgeven

Kees van Aert, Wethouder in Etten-Leur

De boodschap die gemeenten met zo'n regenboogzebra uit kunnen dragen, daar staat Etten-Leur wél helemaal achter, zegt de wethouder. ,,Dat iedereen er, zonder uitzondering, helemaal bijhoort in Etten-leur: dat signaal willen we graag afgeven.” Daarom worden de bankjes op de hoek van het Raadhuisplein, voor het stadskantoor, binnen een week vervangen door twee bankjes in regenboogkleuren. 

  1. Stormloop op boekenpakketjes: bibliotheek zet actie met gratis boeken op pauze

    Stormloop op boekenpak­ket­jes: biblio­theek zet actie met gratis boeken op pauze

    ETTEN-LEUR - ‘Misschien kunnen we op deze manier veertig, vijftig gezinnen aan boeken helpen, in een tijd zonder bieb.’ Dat is wat Willeke Rosdorff van Nieuwe Nobelaer dacht, toen de bibliotheek een actie bedacht om gratis boeken uit te delen in coronatijd. Maar de belangstelling voor de actie bleek vele malen groter dan verwacht: inmiddels hebben zich zo’n 570 mensen gemeld voor een boekenpakket.