Volledig scherm
CV De Tapkes bouwt aan een wagen die 6 meter hoog wordt. De concurrentie voor de optocht neemt af, terwijl er plek genoeg is. © Pix4Profs-Ron Magielse

Geen gebrek aan plek, wel aan bouwers in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Moest de gemeente vorig jaar nog op zoek naar huisvesting voor carnavalswagenbouwers, nu blijkt het probleem zich op een andere manier te hebben ‘opgelost'. Al betekent dat weer nieuwe zorgen voor het Etten-Leurse Carnaval.

De Stichting Carnavalsoptocht (SCO) trok in aanloop naar de vorige Carnaval bij de gemeente aan de bel wegens een gebrek aan bouwplaatsen in Etten-Leur; het voortbestaan van de optocht zou zelfs in gevaar zijn. Toenmalig wethouder Van Hal ging met de bouwclubs om tafel en er werd gekeken naar loodsen aan de Slotlaan en de Penningweg, maar daarna bleef het lang stil.

Laag pitje

De fractie van Leefbaar Etten-Leur stelde daarom deze week vragen over de stand van zaken, met het oog op het snel naderende leutfeest, maar een telefoontje naar de SCO leert dat de huisvestingskwestie op dit moment helemaal niet meer speelt. ,,De gemeente treft daarbij geen enkele blaam”, vindt voorzitter Wouter de Koning. ,,Die heeft het keurig gedaan. We hadden al twee locaties waar we op korte termijn bouwers konden plaatsen, maar vervolgens haakten de bouwclubs zelf af.”

Quote

We hadden twee locaties waar we bouwers konden plaatsen, maar vervolgens haakten de bouwclubs zelf af

Wouter de Koning, Voorzitter Stichting Carnavalsoptocht

In de loods aan de Slotlaan was plek ingeruimd voor CV De Durstampers, vertelt De Koning. ,,Die wilden weer actief worden op het moment dat ze bouwplek hadden, maar op het laatste moment bleek dat ze toch niet genoeg mankracht hadden om weer aan een wagen te bouwen.” Bij CV Wittegeiut, vorig jaar nog goed voor de tweede plek bij de grote wagens, werd de stekker uit de hele vereniging getrokken. ,,Momenteel is er dus wel plek, maar hebben we zelf geen bouwclubs om die aan te bieden", vat De Koning samen. ,,De kwestie staat dus even op een laag pitje, maar we blijven in gesprek over een structurele oplossing voor de lange termijn.”

Kwantiteit

Voor de gemeente lijkt daarmee de kous voorlopig af, maar de SCO had het graag anders gezien. ,,We hebben dit jaar vijf wagens in de optocht, dat is er eentje minder dan vorig jaar. We zien dat jongeren Carnaval tegenwoordig anders beleven, en dat er minder motivatie is om aan zo'n wagen te bouwen", constateert De Koning. ,,Bestaande bouwclubs blijven gewoon hun ding doen, maar de aanwas van onderaf wordt wel minder.”

Quote

Bestaande bouwclubs blijven gewoon hun ding doen, maar de aanwas van onderaf wordt wel minder.

Wouter de Koning, Voorzitter Stichting Carnavalsoptocht

Vooralsnog is het niet nodig om wagens van buiten Stijlorenrijk en ut Zwaajgat mee te laten rijden. ,,En kwalitatief staat er alsnog een mooie optocht, maar op een bepaald moment moet je ook de kwantiteit op niveau zien te houden.”

Tussencategorie

Om dat te bewerkstelligen, is er bijvoorbeeld het Scholenproject van de Stijloren en de Leurse Leut, waarbij basisscholen worden bezocht om de nieuwste generaties lekker te maken voor Carnaval. Bovendien riep de SCO voor de optocht een tussencategorie in het leven om de stap vanuit de jeugdoptocht naar het grote werk te vergemakkelijken. ,,Maar uiteindelijk moet de grote optocht vooral zelf zijn werk doen om mensen enthousiast te maken.”

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.