Volledig scherm
PREMIUM
De Nieuwe Nobelaer. © Martin Ommering

Fracties steunen Etten-Leur in twist met bouwbedrijf, maar hopen op snelle oplossing

ETTEN-LEUR - Het college van B en W in Etten-Leur kan in de twist met bouwbedrijf Van Wijnen Groep, rondom de bouw van de Nieuwe Nobelaer, rekenen op de steun van een flink deel van de gemeenteraad. Dat blijkt uit een rondgang langs de fracties.

Deze week werd bekend dat Van Wijnen Groep de gemeente dreigt met een dwangsom van 1 miljoen euro, wanneer het college blijft weigeren de opdracht voor de bouw aan het bedrijf te gunnen. Het is het volgende hoofdstuk in een slepende zaak. De aannemer uit Baarn was in 2017 de enige serieuze inschrijver op de aanbesteding, maar het bod van 13,5 miljoen (medio 2018) overschreed het gemeentebudget van 10,5 miljoen ruimschoots. De raad verhoogde dat budget vervolgens in oktober 2018, maar tot een akkoord kwam het het afgelopen jaar niet. Volgens de gemeente is het bod van Van Wijnen, nog altijd boven het budget, niet marktconform en zou erop ingaan een ‘reëel risico op staatssteun’ opleveren.

  1. Kara de Rooij uit Etten-Leur maakt duurzame aquarelverf
    PREMIUM

    Kara de Rooij uit Et­ten-Leur maakt duurzame aquarel­verf

    ETTEN-LEUR - Een kunstenares uit Etten-Leur is er in geslaagd verf te ontwikkelen die helemaal natuurlijk is. Vrij van dierlijke bestanddelen, gifstoffen en plastic. Daarmee is Kara de Rooij (35) de enige ter wereld. Waar de ontdekking haar brengt is nog gissen, maar het zou zo maar kunnen dat dit een doorbraak is voor veel kunstschilders uit binnen- en buitenland. “De meeste kunstenaars zitten in de ‘linkse’ hoek, die zijn over het algemeen wel bezig met milieu en duurzaamheid”, zegt ze. Volgens haar is de verf niet alleen duurzamer, maar ook mooier. En voor een vergelijkbare prijs als de niet-vegan variant.