Gemeenten zijn tonnen extra kwijt aan hulp, zorg en ondersteuning van inwoners sinds de invoering van het abonnementstarief van 17,50 euro begin dit jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Gemeenten zijn tonnen extra kwijt aan hulp, zorg en ondersteuning van inwoners sinds de invoering van het abonnementstarief van 17,50 euro begin dit jaar. © ANP XTRA

Fors meer aanvragen om gemeentelijke zorg en hulp: ‘Als Rijk ons niet compenseert, is actie nodig’

ETTEN-LEUR - Invoering van het abonnementstarief voor de gemeentelijke hulp, zorg en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) blijkt een enorme aanzuigende werking te hebben. Met als resultaat dat veel gemeenten honderdduizenden euro's extra moeten vinden binnen hun begroting.

Quote

Het kan niet zo zijn dat de regels veranderen, maar dat wij daarvoor niet gecompen­seerd worden in onze gemeente­lij­ke portemon­nee

Thomas Melisse, Wethouder Halderberge

,,Het is belangrijk dat de minister van Volksgezondheid en Welzijn het budget aanpast dat wij als gemeenten krijgen voor uitvoering van de Wmo", zegt de Halderbergse wethouder Thomas Melisse. ,,Komt die aanpassing niet, dan is er actie nodig vanuit onze regio of vanuit de VNG. Want het kan niet zo zijn dat de regels veranderen, maar dat wij daarvoor niet gecompenseerd worden in onze gemeentelijke portemonnee.”