Volledig scherm
Still uit een van de filmpjes

Filmpjes moeten minima in Etten-Leur de weg wijzen in woud van regels (video's)

ETTEN-LEUR - Hoe bereik je mensen die niet goed kunnen rondkomen van hun inkomen? Mensen met schulden bijvoorbeeld of die net werkloos geworden zijn? Het Platform Minima en Maatschappelijk Welzijn in Etten-Leur heeft iets nieuws bedacht.

Er zijn sinds kort drie korte filmpjes beschikbaar met informatie.

Mensen die op of onder de armoedegrens leven hebben mogelijkheden hun inkomen te verhogen, daar zijn diverse overheidsregelingen voor. "Maar vaak weten ze niet waar ze tererecht kunnen", stellen Joke Gelderblom en Wil Eggenkamp van het platform.

Het platform gaf eerder al een folder uit waar heel beknopt antwoord wordt gegeven op veel voorkomende vragen. Ook is er in maart weer een sociale markt waarbij diverse organisaties zich presenteren achter een marktkraam.

"Maar mensen zijn steeds vaker visueel ingesteld. Een lap tekst, daar weten ze niet altijd raad mee", meent Eggenkamp. Voor die mensen zijn recent drie filmpjes gemaakt, ieder van een minuut of vijf. "Korte filmpjes over iemand die plots werkloos is geworden, iemand die tot over de oren in de schulden zit en een overbelaste mantelzorger", vertelt Gelderblom.

In alle gevallen wordt duidelijk uitgelegd wat de hulvragers kunnen doen.

"Veel van de instanties waar de mensen met deze problematiek zich toe kunnen wenden, hebben de filmpjes al op hun website geplaatst. Het is een andere manier van benaderen", zegt Eggenkamp, bedenker van het format.

"Iedere keer stuitte ik op hetzelfde probleem. Aan de ene kant van de pijplijn zitten de hulpverleners die graag willen helpen en aan de andere kant de hulpvragers, maar ze bereiken elkaar niet. Veel hulpvragers hebben drempelvrees, durven niet om hulp te vragen. Met de filmpjes willen we dat doorbreken. We willen laten zien dat het niet zo moeilijk is om hulp te vragen."