Volledig scherm
RIJSBERGEN, Foto Pix4Profs/Jan Stads. Landgoedserie: Pannenhoef bij Rijsbergen. Ligging: ten zuidwesten van Breda Opmerkelijk: maar liefst 11 vennen zijn weer uitgegraven Bos, vennen en bloemrijke weilanden typeren de Pannenhoef. Maar dat is niet altijd zo geweest. Oorspronkelijk lag hier een soort mini-Peel. Het hele veenpakket werd in enkele eeuwen tijd, tussen 1400 en 1750, weggegraven. In gedroogde vorm - turf - ging het via turfvaarten naar de steden, als brandstof voor huishoudens en brouwerijen. De bekendste is wel de 'Turfvaart' die naar Breda loopt. Wat over bleef was een heuvelige heide met vennen in de kommen. Daar viel weinig te halen en dus begon met het gebied in de 19de eeuw te ontginnen tot bos en landbouwgrond. © Pix4Profs/Jan Stads

Filmavond IVN Etten-Leur over natuurgebieden

ETTEN-LEUR - Donderdag 28 november houdt IVN Etten-Leur een filmavond met twee films over natuurgebieden in Brabant. De maker van de films is Mark Kapteijns, boswachter en terreinmedewerker van Brabants Landschap. Kapteijns werkt ook twee dagen in de week als natuurcineast om voor Brabants Landschap de flora en fauna in de provincie vast te leggen. De filmmaker won de afgelopen jaren veel nationale en internationale prijzen voor zijn werk. De films die donderdag worden vertoond, zijn recent.

Voor de pauze kijkt de natuurliefhebber naar ‘Pannenhoef, natuur in ontwikkeling’. De Pannenhoef is een uniek en waardevol natuurgebied van maar liefst 700 hectare, vlakbij Etten-Leur. Het ligt tussen Rijsbergen, Zundert en Sprundel. De zwarte specht, havik en boommarter zijn drie permanente bewoners van de Pannenhoef, en dat is heel bijzonder. 

Groene Woud

De tweede film van de avond is ‘Het Groene Woud Brabant tussen steden’. Het Groene Woud is midden in het hart van de provincie, is het grootste landschapsreservaat van Nederland. Zelfs het icoon van de noordelijke wildernis, het edelhert, voelt er zich thuis. 

Dat is bijzonder in de provincie Brabant, die wordt gekenmerkt door veel bedrijvigheid, intensieve landbouw, verkeer en heel veel mensen die hier wonen, werken en recreëren. De film van Kapteijns laat Brabant zien als metropool, vol unieke natuur die in balans lijkt met stad en land, mens en dier.

Markiezaat

Kapteijns filmt door zijn dienstverband bij Brabants Landschap alleen in domeinen die bij die organisatie in bezit zijn. “Ik maakte een jaar of tien geleden een film over het natuurgebied Markiezaat bij Bergen op Zoom. Mogelijk komt er op termijn een soortgelijke film over de Brabantse Wal, maar daar zijn op dit moment geen concrete plannen voor.”

De filmavond is donderdag in het Natuurmuseum, Lange Brugstraat 61 in Etten-Leur. Leden van IVN mogen gratis naar binnen, andere belangstellenden betalen twee euro. De aanvang is om 20.00 uur.