Volledig scherm
Met millimetrische precisie werd in het Nederlands Drukkerijmuseum de Fiep Westendorp-expositie ingericht. Hier meet Frans de Nijs op het schaalmodel waar alles moet komen te staan. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Fiep brengt drukkerijmuseum Etten-Leur ongekend succes

ETTEN-LEUR - De Fiep Westendorp-tentoonstelling Blikvangers brengt het Drukkerijmuseum in Etten-Leur ongekend succes en nieuwe inzichten. ,,Het is groter dan Anton Pieck en Toos en Henk’’, jubelen de zestigplussers Cees Jochems en Frans de Nijs als blije schooljongens. 

De exposities uit 2012 en 2013 golden tot nu toe als de grootste publiekstrekkers van het kleine museum, dat jaarlijks amper de 2200 bezoekers aantikt.

Ineens komen de gasten uit alle delen van het land. En niet alleen senioren met hun kleinkinderen, maar ook hele gezinnen. ,, Nu komen we voor het eerst in ons veertigjarig bestaan boven de drieduizend uit’’, verzekert Jochems, als De Nijs de meest recente bezoekcijfers en de reserveringen voor de komende maanden erbij haalt. 

,,Alleen al voor de komende maanden hebben we nog 900 reserveringen staan. Een ongekend succes.’’ De wetenschap dat er ook nog eens 400 aanmeldingen zijn voor het project Museumschatjes van Erfgoed Brabant verklaart de juichstemming.

Belangstelling

De belangstelling voor Blikvangers is in elk geval aanleiding om de tentoonstelling, die tot november zou lopen, te verlengen tot en met de eerste week van januari. ,,En ik ga niet voorspellen wat we doen als het in december nog zo druk is’’, lacht Cees Jochems.

De bestuursleden konden niet bevroeden dat hun samenwerking met Fiep Amsterdam zo zou uitpakken toen ze met knikkende knieën naar de wereldwijd opererende organisatie in de hoofdstad trokken om de expo te regelen. ,,Van merchandising hadden we de ballen verstand’’, bekent Jochems. Vlotjes becijfert penningmeester De Nijs dat de verkoop van Fiep-kaarten, tasjes en dergelijken het museum al een slordige tweeduizend euro aan omzet heeft opgeleverd. ,,Zoiets opent je ogen. Wij denken nu ook aan een museumwinkeltje.’’

Kleinere ‘tussendoor’-tentoonstellingen zullen er in de ogen van de twee oud-grafici niet snel meer komen. Veel werk en weinig profijt, vat Jochems kernachtig samen. ,,We gaan voor de echte klappers. Al weet ik dat exposities als Blikvangers niet voor het opscheppen liggen. Maar we zouden heel graag nog iets met Nijntje doen, om maar iets te noemen.’’