Feestkraker ‘Ivanhoe’ van Rob van Daal is voor jong en oud: ‘Mensen moeten meer knuffelen’

GALDER - Carnavalsclips zien er altijd hetzelfde uit, aldus Rob van Daal: “Hossen en glazen bier. Doodziek word ik ervan, ik wilde eens wat anders.”

En dus staan we op een druilerige vrijdagmiddag te kijken naar een Sinterklaas, Pippi Langkous, enkele paarden en ridders in het bos bij Hoeve Galderzicht in Galder. En liggen om ons heen een krat bier, een rollator en confettikanon. Het is weer eens wat anders.

Feestnummer

Volledig scherm
Foto van Rob van Daal met paard. © Showtime Den Bosch

Van Daal (56) brengt, hoopt hij zelf, nog voor kerstmis het nummer Ivanhoe uit. “Muziekliefhebbers die al een tijdje meegaan zullen het nog wel kennen als populaire televisieserie van vroeger. Maar er zit ook een dancegedeelte in, zodat we de link leggen tussen jong en oud. Vandaar die rollator...”

Ivanhoe is een carnavalskraker, maar toch ook vooral een feestnummer, aldus zijn vriendin en manager - maar vrijdag vooral figurante - Nikki. “Als we straks klaar zijn in het bos, gaan we naar binnen. Gaan we daar het snellere deel van het nummer opnemen.”

Geluid

Eerst moeten we ridders te paard nog een paar keer de heuvel op en af. Er wordt druk met armen gezwaaid, maar er is geen geluid. Na een tijdje stapt hij af en komt Van Daal even op adem. Helm in de hand, haar door de war. Geen weer voor een dandy.

Volledig scherm
Opnames van de clip van Rob van Daal 'Ivanhoe'. © Ralph van Wolffelaar

Het is doorwerken, want de clip moet in een dag opgenomen worden. “Ik ben blij dat we hier bij de gebroeders Peemen te gast kunnen zijn”, zegt de volkszanger uit Etten-Leur, terwijl op de achtergrond in het bosje twee ridders op hoge snelheid een tweekamp te zwaard uitvechten.

Oh Sylvana

Volledig scherm
Rob van Daal als Ivanhoe. © Ralph van Wolffelaar

De zanger genereerde eind 2016 meer ophef dan hem lief was met zijn nummer Oh Sylvana. Dat het over de bekritiseerde Sylvana Simons ging gaf de zonnebankgebruinde Van Daal pas later volmondig toe, maar toen was het leed al geleden.

Iemand monteerde racistische beelden in een dreigfilmpje dat op social media flink werd gedeeld. Het kwam een aantal mensen op werkstraffen te staan en de zanger zelf ontving dreigmails. “Andere mensen maakten er een toestand van, niet ik”, verzucht Van Daal.

Knuffelen

Deze keer niks van dat alles, Ivanhoe is gewoon een herkenbaar carnavalsnummer. Weg met alle negativiteit, want die is er al genoeg. “We hebben er een hartstikke leuke tekst verzonnen en kosten noch moeite gespaard voor een leuke clip. Mensen moeten meer knuffelen en van elkaar houden. Er wordt al genoeg gezeurd.”

Op zondag 16 december zingt Van Daal het nummer tijdens een kerstgala dat hij geeft in Hoeve Galderzicht. Er zijn nog kaarten. Aanvang 15.00 uur.

Volledig scherm
Opnames van de clip van Rob van Daal 'Ivanhoe'. © Ralph van Wolffelaar