Jacqueline Braat kunstenares en eigenaar van bedrijf Arti-Tof.
Volledig scherm
Jacqueline Braat kunstenares en eigenaar van bedrijf Arti-Tof. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Expositie bij Arti-Tof: ‘Je moet kunnen erkennen dat je geen Van Gogh bent’

ETTEN-LEUR - Een beetje angstig maar toch ook vol trots laat Annelies Verdiesen haar schilderij zien. Een prachtige, gekleurde stier siert het doek. ,,Misschien moet ik toch maar met de expositie meedoen.”

Verdiesen is een van de exposanten die haar kunstwerk tentoonstelt bij Arti-Tof. Het atelier is vandaag en morgen van 13.00 tot 17.00 uur open voor publiek. 

Jacqueline Braat, eigenaar van Arti-Tof, is trots op de werken die de exposanten hebben gemaakt. ,,Het zijn werken van cursisten die een jaar lang met verschillende technieken en materialen oefenen. In de laatste twee lessen van het cursusjaar krijgen de schilders een blanco doek, waar ze hun eindstuk op maken.”

Kleurenblind

Die eindstukken hangen dit weekend in haar gloednieuwe atelier. De rode lijn in de kunstwerken ontbreekt, wat volgens Braat precies de bedoeling is. ,,Iedereen maakt zijn eigen werk, op zijn eigen manier.” Zo is er het doek van Pierre Bakkenes: een vlakte waar blauwe, rode en gele stippen op staan. “Ik ben kleurenblind”, zegt Bakkenes. “Daarom kies ik in mijn werk voor het gebruik van primaire kleuren.” 

Quote

Iedereen maakt zijn eigen werk, op zijn eigen manier.

Jacqueline Braat, Arti-Tof

De kunstenaar begon drie jaar geleden met een cursus bij Braat. ,,Ik ging met pensioen en dacht: ‘wat nu?’. Tijd zat, maar geen idee wat ik moest gaan doen.” Bakkenes geniet tijdens de cursus vooral van de onderlinge gezelligheid. ,,Kijk, je moet ook gewoon kunnen erkennen dat je geen Van Gogh bent”, lacht hij.

Therapeutisch

Volgens Verdiesen, eerst twijfelend of ze haar schilderij wel ‘en public’ wilde laten zien, werkt het schilderen in een groep therapeutisch. ,,Ik heb een angststoornis”, zegt ze. ,,Jacqueline en de groep dagen me op een goede manier uit. Het zit ‘m in kleine dingen. Als Jacqueline zegt dat ik écht wel wat meer verf op m’n kwast mag doen, vind ik dat moeilijk. Waarom zou ík meer gebruiken dan nodig is? Zij laat me zien dat het goed is.”

Quote

Waarom zou ík meer gebruiken dan nodig is?

Annelies Verdiesen, kunstenaar

De schildercursussen zijn volgens Braat een stukje bezinning en ontspanning tegelijk. ,,Tijdens de lessen gaan we voor het proces, niet voor het product.”

De expositie is zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Arti-Tof bevindt zich aan de Oude Bredaseweg 118 in Etten-Leur.