Zwaar vuurwerk zorgt voor flinke explosie in Etten-Leur.
Volledig scherm
Zwaar vuurwerk zorgt voor flinke explosie in Etten-Leur. © GinoPress B.V.

Explosie Etten-Leur: 'Ik duik weg, hoor een enorme knal en ben bedekt met glas'

ETTEN-LEUR - "Dit hoop ik nooit meer mee te maken. Ik hoor mensen gillen, sprint weg, duik op mijn knieën en bescherm mijn hoofd. Het volgende moment hoor ik een enorme knal en zie ik overal glas. Dit is te bizar voor woorden." 

Corné Schneiderberg uit Zwijndrecht is in de nacht van oud op nieuw getuige van de enorme explosie aan de Vinkenbroek in Etten-Leur en raakt daarbij gewond. Het was een avond zoals anders. Schneiderberg is met zijn vrouw op bezoek bij zijn stiefzoon om samen het nieuwe jaar in te luiden. "Al rond 21.00 uur horen we af en toe diepe, doffe klappen. Om twaalf uur gaan we zelf naar buiten om vuurwerk af te steken. Vlakbij horen we flinke knallen, maar zien we ook prachtig vuurwerk. De hele lucht wordt verlicht. Prachtig om te zien."

Samen met zijn stiefzoon gaat hij een kijkje nemen bij het vuurwerk. De kleinzoon van 10 jaar gaat niet mee. "Gelukkig maar, want ik moet er niet aan denken dat hij erbij was geweest."

'Dit is geen normaal vuurwerk'

Op de hoek staat een man vuurwerk af te steken. "We raakten aan de praat. Hij vertelde dat hij in het professioneel vuurwerk had gezeten en dat hij voor 7000 euro vuurwerk had gekocht. Wat hij deed, deed hij naar mijn idee ook veilig. Alles gebeurde op veilige afstand van mensen en professioneel. Wij beseften natuurlijk wel dat dit niet normaal consumentenvuurwerk was."

Op een gegeven moment haalt de man met een kruiwagen nieuw, wat kleiner vuurwerk dan het eerste dat wij zagen. "Hij vult de kokers weer opnieuw en steekt het vuurwerk af", zegt Schneiderberg. "Op dat moment staan er ook drie jonge tieners van een jaar of 14. Ik vermoed dat de man hen kende."

Ineens een enorme knal

Diverse woningen raakten beschadigd.
Volledig scherm
Diverse woningen raakten beschadigd. © Tom van der Put/MaRicMedia

Omdat het al laat is, stopt de man met vuurwerk afsteken. Hij vraagt een van de tieners om de kruiwagen met vuurwerk naar huis te brengen. "Ik vermoed dat de jongen dacht dat de dozen in de kruiwagen leeg waren, maar in werkelijkheid zaten er zo'n 6 of 7 bombshells in. Ik sta op dat moment nog te praten met de eigenaar van het vuurwerk. Vervolgens horen we een enorme knal."

Vermoedelijk had de tiener een doos met daarin nog vuurwerk in een stookton gegooid. Schneiderberg gaat met zijn stiefzoon kijken wat er aan de hand is en of ze hulp kunnen verlenen.

"Op dat moment viel het mee. Niettemin vertrouwde ik het niet. Ik stond tussen de kruiwagen waar nog een doos met vuurwerk in lag en de vuurkorf in. Mijn stiefzoon stond nog te praten. Ik liep naar hem toe en maande hem om weg te gaan. Ik vond het te link. Op dat moment hoor ik mensen in paniek gillen. Ik sprint dwars door een voortuin val tegen de gevel op mijn knieën en bescherm mijn hoofd."

'Overal ligt glas en bloed'

Direct daarna klinkt er een enorme knal. "Ik kijk op en zie overal glas liggen. En bloed. Ramen van de woning waar ik tegenaan lig, zijn gesprongen. Overal zat glas. In mijn haar en zelfs in mijn oren. Mijn broek zat vol bloed en ook hoorde ik nog maar weinig. Ik was totaal versuft."

Door extreem zwaar vuurwerk raakten verschillende auto’s beschadigd en sneuvelden bij vijf huizen de ruiten.
Volledig scherm
Door extreem zwaar vuurwerk raakten verschillende auto’s beschadigd en sneuvelden bij vijf huizen de ruiten. © Tom van der Put / MaRicMedia

Vermoedelijk is tijdens de eerste explosie een vonk in de kruiwagen terecht gekomen en dat is gaan smeulen. Het gevolg is dat ook de tweede doos met zwaar vuurwerk ontploft.

De stiefzoon van Schneiderberg raakt ook gewond. Een buurman in de straat wordt met een hersenschudding naar het ziekenhuis gebracht. "Het is onbegrijpelijk dat hier niet meer gewonden zijn gevallen. In de straat stonden een aanhanger, busje en auto geparkeerd. Door de enorme knal zijn deze gewoon verplaatst en tegen elkaar aan gedrukt. Zo bizar. In de ton was waarschijnlijk ook sloophout met spijkers et cetera gestookt. Door de explosie zijn deze weggeslingerd. Stukken van de kruiwagen zijn honderd meter verderop gevonden. In een woning is een deurstijl gewoon eruit geblazen en zitten er scheuren in het plafond."

Politie schakelt pas laat EOD in

De EOD doet onderzoek aan de Vinkenbroek in Etten-Leur.
Volledig scherm
De EOD doet onderzoek aan de Vinkenbroek in Etten-Leur. © Tom van der Put / MaRicMedia

Nog diezelfde nacht hamert Schneiderberg er samen met zijn stiefzoon bij de politie op  dat er nog niet afgestoken bombshells in de sloot liggen.

"Deze waren niet afgegaan en de eigenaar van het vuurwerk had ze in de sloot gegooid, zodat ze in ieder geval doorweekt waren en ook niet zomaar af zouden kunnen gaan. De politie wuifde dat echter allemaal weg. Dat zou morgen wel komen. Pas na veel aandringen werd de volgende dag rond 11.00 uur de boel in gang gezet en moest ineens de explosieven opruimingsdienst komen. Dat vind ik wel heel kwalijk. De politie had hier gelijk actie moeten ondernemen."

Schneiderberg houdt wellicht gehoorschade aan het incident over. "Ik vind het onvoorstelbaar dat hier niet meer gewonden zijn gevallen. Ik schat dat er toch 25 tot 30 mensen op straat stonden. Ik vraag me ook af of we consumentenvuurwerk niet moeten verbieden. Is het de traditie waard als er ook slachtoffers vallen?"

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement