Volledig scherm
De Basement Band speelt nummers uit de Top 2000 voor het kerkpubliek. Foto Chris van Klinken/Pix4Profs

Experiment in Etten-Leur: rock 'n roll tijdens de kerkdienst

ETTEN-LEUR - Wat hebben de rock 'n roll van Led Zeppelin en een hervormde kerkdienst met elkaar gemeen? Meer dan je op het eerste gezicht denkt, bleek zondagochtend in kerkelijk centrum De Baai in Etten-Leur.

De dienst stond namelijk geheel in het teken van nummers uit de Top 2000, met live-uitvoeringen door de Basement Band. Een idee van predikante Ellen van Sluijs, die zelf opgroeide met de popmuziek van Kate Bush en U2.

"Landelijk groeit het geluid binnen de kerk om de buitenwereld naar binnen te halen. De Top 2000 leeft in deze periode weer behoorlijk, dus leek dit me een mooi experiment."

Toch staat die muziek voor sommigen nog wel eens op gespannen voet met het geloof. Led Zeppelin bijvoorbeeld stond nou niet bepaald bekend als een stel koorknaapjes. Maar daar maakt Van Sluijs zich niet druk om. "Zo heeft iedereen wel iets. Alles heeft een randje. Dat kun je afwijzen, maar je kunt er ook van leren."

Dus wordt zondag door een volle kerk meegezongen met The Beatles, Bob Dylan en Boney M. Allemaal nummers waar door leden van de gemeenschap zelf op werd gestemd. Met afstand staat 'Mag Ik Dan Bij Jou' van Claudia de Breij op 1.