Volledig scherm
Mary van Duuren bij een billboard met reclame voor haar debuutroman. © Uitgeverij Adoremi

Etten-Leurse schrijft roman over terroristische aanslag in Brussel

ETTEN-LEUR - De droom van Mary van Duuren (55) is uitgekomen. Haar debuutroman De schittering in de diepte ligt na twee jaar plezier, zweet en tranen sinds deze week in verschillende boekhandels.

Het verhaal gaat over het gelukkige gezinsleven van Livia dat bruut wordt verstoord door een terroristische aanslag in Brussel, waarbij Livia's man overlijdt. Livia besluit op zoek te gaan naar zichzelf om erachter te komen wie ze nu eigenlijk is. Een confrontatie tijdens haar reis, verandert niet alleen haar toekomst maar ook haar verleden.

Heftig

Quote

De gebeurte­nis­sen die ik in het boek verwerk, verwerkte ik zelf ook

Mary van Duuren

Het schrijven aan de fictieve roman ging Van Duuren, geboren in Breda maar al dertig jaar woonachtig in Etten-Leur, niet in de koude kleren zitten. "De hoofdpersonages kropen onder mijn huid. Het kostte me veel energie om me in hen te verplaatsen. De gebeurtenissen die ik in het boek verwerk, verwerkte ik zelf ook. Daar kreeg ik last van." En dat terwijl de hoofdpersoon qua karakter niet op Van Duuren lijkt. "Livia waait met alle winden mee. Ik sta wat dat betreft krachtiger in mijn schoenen. Toch kreeg ik last van haar emoties.”

Het hoofdstuk waarin Livia haar man verliest, staat in het teken van rouw. Van Duuren verloor zelf vier jaar geleden haar vader, waardoor bepaalde zaken overeenkomen. "Mijn moeder komt niet door dat hoofdstuk heen. Ze barst in tranen uit."

Naakt

In het boek probeert Van Duuren verschillende psychische lagen te brengen. "Als je naakt voor de spiegel staat. Zonder kleren. Zonder make-up. Wie ben je dan?" Het is de vraag waar de hoofdpersoon mee worstelt. Zonder dat hij er zelf van op de hoogte is, is auteur Herman Koch een grote leermeester voor Van Duuren geweest. "In Breda heb ik met hem en een aantal anderen rond de tafel gezeten. Ik heb zóveel van hem opgepikt dat ik in het boek kon gebruiken."

Ook de aanslagen van 11 september 2001 dienden als inspiratie. "De man van Livia moest verdwijnen. Ik kon hem ook een pakje sigaretten laten halen en niet meer terug laten keren, maar dat was zo cliché", zegt Van Duuren. "Terroristische aanslagen zijn, helaas, van deze tijd." De aanslag die in het boek voorkomt, is puur fictief. Maar, de beelden die sinds 2001 op ieders netvlies staan gebrand, vormden wel een basis voor de aanslag in het boek.

Vervolg

Of er een vervolg komt? Dat weet Van Duuren nog niet. "Eerst maar eens zien hoe dit loopt. Maar het schrijfproces bracht me naast de hevige emoties ook zoveel plezier, dat ik er wel over nadenk."

'De schittering in de diepte' is sinds deze week bij verschillende boekhandels verkrijgbaar.

  1. Iedereen verdient een tweede kans
    Geef uw mening

    Iedereen verdient een tweede kans

    Alsof een oude wond werd opengereten. Zo voelde het voor veel inwoners van Hoogerheide toen zij deze week vernamen dan Julien C., de man die in 2006 de 8-jarige Jesse Dingemans om het leven bracht, mogelijk op vrije voeten komt. C. zit nu nog in een tbs-kliniek in Groningen, maar de rechtbank beslist deze zomer of hij naar een instelling voor begeleid wonen kan en op verlof mag, ook zonder begeleiding. Volgens zijn behandelaars is C. daaraan toe. En iedereen verdient een tweede kans, toch?