De KBO's van Etten en Leur slaan met de gemeente de handen ineen om ouderen te helpen met administratieve taken. In beeld wethouder Martin van der Bijl met KBO-voorzitters Jack Oomen (Etten) en Jan van Iersen (Leur).
Volledig scherm
De KBO's van Etten en Leur slaan met de gemeente de handen ineen om ouderen te helpen met administratieve taken. In beeld wethouder Martin van der Bijl met KBO-voorzitters Jack Oomen (Etten) en Jan van Iersen (Leur). © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Etten-Leurse ouderen krijgen hulp bij administratie en ruilen schoenendoos in voor map

ETTEN-LEUR - Ouderenbonden en de gemeente Etten-Leur slaan de handen ineen om eenzame ouderen in de gemeente te helpen met hun administratie. Het ‘schoenendoosproject’ moet helpen orde in de chaos te scheppen.

,,Vaak als een oudere na de dood van een partner alleen achterblijft, blijkt dat er in het verleden te weinig is gesproken over hoe het zit met zaken als belastingen en verzekeringen", zegt Harrie Dirkx, voorzitter van wijkgebouw De Linde en initiator van het plan. ,,Als dat gebeurt, worden alle bonnetjes en enveloppen dan maar in een schoenendoos gestopt.”

Tabbladen

Vandaar dus de naam van het project, dat verder weinig met schoenen of dozen te maken heeft. In werkelijkheid gaat het om een set tabbladen, online verkrijgbaar, maar vooral ook in fysieke vorm, via de publiekshal van het gemeentehuis en wijkgebouw De Linde. ,,Vrijwilligers komen vaak tegen dat ouderen echt veel moeite hebben met de administratie. Het is erg belangrijk dat dat wordt opgelost", vertelt wethouder Martin van der Bijl. ,,Meneer Dirkx had gelukkig de oplossing.”

Het project bestaat al langer, als idee van de KBO Brabant. Maar de tabbladen zijn wel specifiek op Etten-Leur afgestemd. Stapsgewijs wordt uitgelegd welke documenten waar en hoe lang bewaard kunnen worden, er zit een hulp in voor het bijhouden van een kasboek en een formulier waarop als geheugensteun kan worden ingevuld hoe lang bijvoorbeeld een rijbewijs nog geldig is.

DigiD

Jack Oomen van de KBO Etten ziet het als een kerntaak van gemeente en ouderenbonden om hierbij ondersteuning te bieden. ,,Wie alleen komt te staan, heeft het echt taai. Tegelijkertijd wordt de wereld steeds digitaler, terwijl veel ouderen daar de weg niet weten. DigiD is bijvoorbeeld een begrip dat ze vaak niet kennen. Zo vallen deze mensen steeds meer buiten de boot.”

In combinatie met ongemak over de situatie, worden ‘onaangename’ brieven, over belastingaanslagen bijvoorbeeld, dan maar weggestopt. ,,Mijn advies is daarom; als je zo'n brief binnenkrijgt, bel eerst je KBO-ondersteuner.”