Volledig scherm
Angela Gobbens emigreerde in 2007 naar Noorwegen.

Etten-Leurse opent kleinste collagemuseum in Noorwegen

ETTEN-LEUR - Een museum van een paar vierkante meter in een voormalig bushokje langs de E6 in Noorwegen. Er is geen toezicht en het museum is 24 uur per dag open.

Velen denken en fantaseren er jaren over om te emigreren naar het land van hun dromen. Aangetrokken door de natuur, rust en ruimte pakte ook de Etten-Leurse Angela Gobbens samen met haar man Kees in 2007 haar biezen om zich te settelen in Berkåk, een plaatsje met ongeveer 1.000 inwoners in Noorwegen. Afgelopen week heeft ze hier haar eigen museum geopend: The Scandinavian Collage Museum. Het kleinste collagemuseum van Europa.

Schooltijd
Angela, of Ansjulla zoals ze zelf zegt en schrijft, is geboren en getogen in Etten-Leur. Na haar middelbare schooltijd op de katholieke scholengemeenschap KSE ging ze aan de universiteit in Nijmegen politicologie studeren. Ze trouwde met Kees, hield het vervolgens voor gezien in Nederland en vertrok naar Scandinavië. „Binnen een week hadden we beide werk. Kees bij een familiebedrijf waar ze traditionele Noorse hutten bouwen en ik in de verpleging.”

Kunstzinnig
Angela is een kunstzinnig type. En dat heeft ze niet van een vreemde. Haar ouders - Jeanne en Ger Gobbens - waren jarenlang de drijvende krachten achter onder andere de Kunstroute Etten-Leur. „Mijn moeder nam me altijd mee naar keramiektentoonstellingen en musea”, vertelt Angela, die inmiddels een internationaal bekende collage kunstenares is. Ze combineert fotografie met knipsels, tekeningen en (grappige) bijschriften.