Etten-Leurse horecafamilie treurt om brand bij De Hoge Neer: ‘We hebben een potje gejankt’


ETTEN-LEUR - Een nachtmerrie voor iedere ondernemer. Het bedrijf waarin je veel tijd, geld en energie investeert, wordt vijf maanden na de opening voor een groot deel verwoest door brand. Vandaag overkwam het horecafamilie Fikke, eigenaar van De Hoge Neer in Etten-Leur.

Een gouden kans, zo voelde het voor Morris Fikke, de zoon van Jan Karel en Sheila Fikke. Hij mocht de nieuwe zaak aan de Hoge Neerstraat draaien. In mei vertelde hij aan deze krant dat de gebouwen geschiedenis ademen. ,,We gaan het het zoveel mogelijk in de oude boerenstijl herstellen. Het zijn fantastische gebouwen.” Vijf maanden na de opening in september, staat een van die gebouwen er niet meer. De Vlaamse schuur (een rijksmonument) waarin feesten en events werden georganiseerd is verwoest door brand. 

Schade

Quote

We willen zo snel mogelijk weer kunnen draaien

Jan Karel Fikke

De familie heeft het er moeilijk mee. ,,We hebben met elkaar een potje gejankt, maar daarna moet je toch verder", vertelt Jan Karel Fikke. ,,Met de verzekering hebben we contact gehad en we zijn gestart met schoonmaken, zodat we zo snel mogelijk weer kunnen draaien.” Naast de Vlaamse schuur staan nog twee panden: het pannenkoekenrestaurant en restaurant Nivo. Volgens Fikke is daar ‘gelukkig’ amper schade. Er stond water in de keuken en er is rookschade, maar dat kan verholpen worden. Vandaag blijven de restaurants dicht. 

Het verhaal gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
Een brand verwoestte de Vlaamse schuur van De Hoge Neer in Etten-Leur. © MaRicMedia / Perry Roovers

Monument

De familie heeft nog weinig tijd gehad om na te denken over de toekomst. ,,We kijken nu waar we staan en wat we kunnen doen. Het was een rijksmonument; moet het daarom in dezelfde staat hersteld worden? Voor ons is dit ook nieuw.” 

Geplande feesten

Quote

Geef ons even de tijd om de zaken op orde te krijgen

Jan Karel Fikke

De ondernemers zoeken eerst contact met de klanten die een feest gepland hebben staan in de Vlaamse schuur. ,,Samen met hen gaan we kijken naar een oplossing. We hebben natuurlijk zelf andere locaties (De Etten-Leurse horecazaken Het Witte Paard en Vincents, red), maar we hebben ook goed contact met collega's. Geef ons even de tijd om de zaken op orde te krijgen.”

Volledig scherm
De Vlaamse schuur van De Hoge Neer is volledig verwoest. © MaRicMedia / Tom van der Put