Volledig scherm
Cellostraat in Etten-Leur werd afgezet en huizen ontruimd op 15 december 2015 © Archieffoto Alexander Vingerhoeds/Obscura Foto

Etten-Leurse draaide gaskraan open: stemmen zeiden dat ze buren moest doden

ETTEN-LEUR / BREDA - De vrouw die op 15 december 2015 bijna zorgde voor een catastrofe in de Cellostraat in Etten-Leur door de gaskraan in haar huis open te zetten, moet zich onmiddellijk klinisch laten behandelen.

Gezien het grote belang dat de 26-jarige vrouw zo snel mogelijk hulp krijgt, heeft de rechtbank dinsdag meteen uitspraak gedaan. Dat was ook op verzoek van haar advocaat en de verdachte zelf.

Voordat de verwarde vrouw het gas opendraaide, stuurde ze haar vriendin een appje. Daarin zei ze wat ze van plan was. Die vriendin belde meteen het alarmnummer.

Daardoor konden politie en brandweer snel de woning binnendringen. De vrouw lag toen al versuft op de bank. En inmiddels was er zoveel gas uit het fornuis gestroomd dat de brandweer ook buiten al een flinke concentratie gas kon meten. Uit voorzorg werden twaalf woningen ontruimd.

Psychoses
Voor de rechter vertelde de 26-jarige vrouw dat ze maandenlang werd gekweld door psychoses. Voordat ze tot haar daad komt heeft ze een sterke doodswens en al meerdere zelfmoordpogingen gedaan.

Stemmen in haar hoofd hadden gezegd dat ze de bovenburen moet doden.

Ontploffing
Op die dinsdagmiddag besluit ze daar gehoor aan te geven. Na het bericht aan haar vriendin zet ze haar telefoon uit. Vervolgens draait ze de kraan van het fornuis open en laat ze de woning vol gas stromen. Zelf gaat ze op de bank liggen en voelt zich langzaam versuffen.

Dat ze bij een ontploffing ook zelf zou omkomen noemt ze tijdens de zitting 'een gunstige bijkomstigheid'

De vrouw verblijft nu in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Assen. Volgens gedragsdeskundigen is de kans op herhaling nu groot. Ze is borderliner en sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Advocaat
Haar advocaat Joost Dionisius bepleit snelle professionele hulp voor zijn cliënte.

De rechtbank wijst op zijn verzoek meteen vonnis: onmiddellijke start van de klinische behandeling. En naast de tijd die ze al in voorlopige hechtenis heeft gezeten nog 86 dagen voorwaardelijk met drie jaar proeftijd.