Volledig scherm
foto archief

Etten-Leurse clubs 'in' voor lening om energie te sparen

ETTEN-LEUR - De sportverenigingen Internos en TC Etten hebben grote belangstelling voor goedkope energieleningen via de gemeente. Het college wil een fonds instellen van een half miljoen, dat is bestemd voor energiebesparende maatregelen bij sportclubs.

Van dat bedrag is 400.000 euro bestemd voor energiezuinige (led)verlichting, het resterende geld voor aanpassing van accomodaties. Uit een toelichting van de gemeente blijkt dat het oorspronkelijke voorstel is aangepast, zodat nu de nadruk nog meer ligt op ledlampen. Op die manier wordt de grootste slag geslagen als het gaat om zowel kostenbesparingen bij de clubs als voordelen voor het milieu, denkt de gemeente.

De raad buigt zich 12 of 19 december opnieuw over het voorstel. Voorzitter Kees Konings van TC Etten hoopt dan te horen of zijn vereniging een eerdere verbouwingslening tegen gunstiger voorwaarden kan herfinancieren. "Nu betalen we bij de bank 3,75 procent rente, terwijl de gemeente dat tegen 0,75 procent kan doen." Internos denkt juist dat een lening zichzelf sneller terugverdient als het uit het nieuwe fonds kan. De club denkt zeker twee ton nodig te hebben voor grote energiebesparingen. Tegen 2 procent rente is dat een te hoge investering, vreest penningmeester Joost Verhaeren.