Volledig scherm
Aan de rechterkant van het Stationsplein in Etten-Leur verrijst een nieuw appartementencomplex waar nu nog de voormalige Rabobank staat. Het politiebureau in het midden blijft zoals het is. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Etten-Leurse bank wijkt voor Carré 45

Serie Station Etten-LeurETTEN-LEUR - Een serie over mensen, treinen en gebouwen. Over het Stationsplein waar álles gaat veranderen. Afl. 12: de projectontwikkelaar.

Al jaren geleden bedachten ze in Etten-Leur dat aan het Stationsplein geen toekomst meer is voor kantoren. Bedrijven kiezen voor andere plekken, merkten ook de eigenaren van grote panden als De 4 Leeuwen en de voormalige Rabobank. 

Nieuwbouw

Dat bankgebouw van 2000 vierkante meter is zo’n veertig jaar oud en staat al lang leeg. Het is begin 2017  aangekocht door projectontwikkelaar Jeroen Nuijten, samen met zakenpartner Tijs Verwest middels hun JT Invest BV.  Sinds deze krant berichtte dat Verwest - wereldwijd bekend als DJ Tiësto - betrokken is bij deze onderneming, voelt Nuijten zich niet meer geroepen nog publiekelijk commentaar te leveren op hun plannen. 

Quote

Vijftien appartemen­ten met namen als Times Square, Trafalgar en Rembrandt

De Etten-Leurse eigenaar van Selekt Totaal Bouw, landelijk in de aandacht toen hij het koppel Wesley en Yolanthe via de rechtbank dwong tot betaling voor een opdracht op Ibiza, vindt deze publiciteit niet leuk. Zoals Nuijten ook niet blij is met de ambtelijke molen die geen gelijke tred zou houden met zijn bouwlust. ,,We zijn daar al drie jaar over bezig,  schrijf dát maar op.”  

(tekst loopt door onder foto) 

Volledig scherm
De verlaten Rabobank wordt gesloopt en maakt plaats voor vijftien appartementen en drie penthouses vanaf de eerste verdieping. Op de begane grond komen ruimtes te huur voor zakelijke dienstverlening of (para)medische functies. © Jeroen Nuijten, JT Invest.

Plan B.

Enfin, Carré 45 heet zijn project op Stationsplein 45. Aanvankelijk was het de bedoeling om de bank een heel nieuw front te geven en van binnen om te bouwen tot 21 koopwoningen. Voor een aangepast plan met 15 appartementen waren al kopers, maar Nuijten trof te veel beperkingen en kosten om aan alle overheidseisen en bezwaren van omwonenden te voldoen. Dus kwam er een plan B voor zijn Carré. 

Zodra de gemeenteraad dit najaar groen licht geeft, komt de sloper, zo is nu de bedoeling. Vervolgens verrijst er in 2020 op de bestaande fundering een eigentijds complex met zakelijke ruimtes (1.300 m2) op de begane grond en daarboven drie lagen woningen. Twee verdiepingen voor twaalf appartementen met namen als Times Square en Trafalgar en daarboven nog eens drie  penthouses (Rembrandt). In de kelders komen acht garageboxen. 

Toonaangevend

Voor het strakke ontwerp tekende Oomen Architecten uit Breda. Zoals Jeroen Nuijten eerder over de herontwikkeling van de buurt zei ‘wordt dit gebouw toonaangevend voor de rest van het stationsgebied'. Wethouder Kees van Aert wil er desgevraagd graag dit over zeggen: ,,Wij zijn als college blij met de initiatieven en mooie plannen van projectontwikkelaars. De twee nieuwe gebouwen - De 4 Leeuwen en Carré 45 - zorgen straks samen met het gerenoveerde Stationsplein voor een waardige entree van onze gemeente.”