Volledig scherm
© Thinkstock

Etten-Leur wil 'nog meer plastic uit gft-containers weren'

ETTEN-LEUR - Half oktober start in Etten-Leur een 'bewustwordingscampagne' voor betere afvalscheiding. In de weken 42, 44 en 46 moeten steekproeven uitwijzen hoe het is gesteld met de 'vervuiling' van het restafval.

Via een gerichte actie wil de gemeente alle inwoners stimuleren om recyclebaar en composteerbaar afval apart aan te bieden. Hoewel eerder dit jaar bleek dat Etten-Leur op dit gebied zeker niet slecht scoort, denkt wethouder Jan van Hal dat er nog verbeteringen mogelijk zijn. De nieuwe campagne richt zich op de containers aan huis, niet op die van appartementencomplexen.

Een (ingehuurd) team van controleurs gaat nog voor de vuilophalers langskomen in de bakken kijken, legt de wethouder uit. "Als er plastic tussen het gft-afval wordt gevonden, volgt een 'vriendelijk briefje' over de mogelijkheden om beter te scheiden."

Het is niet de bedoeling om tijdens de steekproef met boetes te strooien. Het college denkt dat gerichte controles hun vruchten kunnen afwerpen. Het is precies bekend waar mensen hun gft-container zelden aan de straat zetten. De wethouder ziet een verband in de manier hoe zij met afval omgaan. "Dat zijn mensen die het beste scheiden."

Vaker aanbieden betekent minder accuraat scheiden, leert de ervaring.

Net voor de zomer werd al bekend dat Etten-Leur in de categorie van gemeenten tussen de 20.000 en 50.000 inwoners, als onbetwiste koploper te boek staat op het gebied van het scheiden van huishoudelijk afval. Het afvalscheidingspercentage is nu 72 procent en de hoeveelheid restafval 134 kilo per inwoner. Bij de nummer twee – Oestgeest – is dat 65 kilo meer.