Volledig scherm
Aan bier geen gebrek tijdens dit schuurfeest. Etten-Leur heeft ze nu verboden. Maar overlegt wel met de horeca en de jeugd of er meer activiteiten voor jongeren georganiseerd kunnen worden. © Gerard van Offeren/Pix4Profs

Etten-Leur verbiedt schuurfeesten: houd de jeugd tegen

ETTEN-LEUR - Schuurfeesten zijn verboden in Etten-Leur. Om te voorkomen dat de jeugd de buurgrenzen over trekt, gaat de gemeente in overleg met de jeugd en de horeca om te kijken of er meer activiteiten voor de doelgroep georganiseerd kunnen worden.

Een goed plan, volgens voorzitter Richard Pertijs van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) in Etten. Hij ziet dat het steeds lastiger is de jeugd vast te houden. Kon je vroeger volstaan met een feest dat van 19.00 tot middernacht duurde, tegenwoordig begint het pas rond half tien en wil de jeugd door feesten tot minstens 2.00 uur.  "Maar dat kan hier niet."

Breda bruist

"Dus zoeken ze hun heil in onder meer Breda", vervolgt Pertijs.  "Dat zal de gemeente niet leuk vinden. "Als jongeren zien dat het in Breda wél bruist, zullen ze daar op termijn misschien ook liever gaan wonen."

Etten-Leur heeft de schuurfeesten verboden met het oog op de (brand)veiligheid, overlast en kans op alcoholmisbruik en -gebruik door jongeren die nog geen achttien jaar zijn. Volgens Pertijs is er júist in de schuren minder kans op excessief alcoholgebruik omdat daar meer sociale controle is dan in cafés. Maar de jongeren hebben een alternatief in de vorm van tentfeesten. Op 21 juli is er zo'n feest in Sprundel. Verschil met een schuurfeest is dat de drankjes apart afgerekend moeten worden en niet verdisconteerd zijn in de entreeprijs.

Quote

In die schuren heb je totaal geen controle op drankge­bruik

Vincent van Haperen, Voorzitter KHN afdeling Etten-Leur

Voorzitter Vincent van Haperen van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Etten-Leur, vindt het goed dat de schuurfeesten verboden zijn. "In die schuren heb je totaal geen controle op drankgebruik van de jeugd onder achttien jaar." En 'uiteindelijk', zegt hij, is ook sprake van oneerlijke concurrentie ten opzichte van de plaatselijke horeca. 

Volgens Van Haperen is er al regelmatig overleg met de gemeente over jeugd. Hij is voorstander van extra activiteiten voor jongeren: "Je hoort nu dat ze naar gemeenten als Rijsbergen en Breda gaan. Organiseer je meer activiteiten, zoals feesten met een dj of beginnende bandjes, dan bind je de jeugd toch meer aan je."  

Quote

Als er vraag is naar activitei­ten, wordt daar volgens mij prima op geantici­peerd

Rosalie van der Kooij, Surplus Welzijn Etten-Leur

"Ik weet niet of er voldoende georganiseerd wordt voor de jeugd", zegt teamleider Rosalie van der Kooij van Surplus Welzijn in Etten-Leur.  "Wij zijn er voor de jeugd die wat support nodig heeft. "Maar als er vraag is naar activiteiten wordt er volgens mij prima op geanticipeerd."  

Jelle Naalden, vrijwilliger van het Jongerenplatform in Etten-Leur pleit voor meer activiteiten (feesten vooral) voor jongeren onder de 18. Voor deze doelgroep zou te weinig georganiseerd worden. "De 18 plussers komen beter aan hun trekken", zegt hij.  De gemeente juicht initiatieven van het platform toe, "maar ook voor nieuwe ideeën bekijken we graag de mogelijkheden", aldus een woordvoerster.