Volledig scherm
De finish is dit jaar niet meer aan de Oude Bredaseweg, maar een eindje verderop in de Anna van Berchemlaan. Naast die nieuwe plek komt dit jaar voor het eerst ook een wielerdorpje. © peter van trijen/pix4profs

Etten-Leur krijgt wielerdorp bij nieuwe start en finishplek van de profronde

ETTEN-LEUR - Een klein wielerdorp op het parkeerterrein bij de Nieuwe Nobelaer, moet zondag 19 augustus de nieuwe start- en finishplek van de twaalfde profronde van Etten-Leur een sfeervol aanzien geven. Op het terrein komen standjes, een terras, een springkussen voor de jeugd en is onder meer de Vincent van Goghbike te bewonderen.

Alle standjes zijn gerelateerd aan de wielersport. Inmiddels hebben er zich twaalf ondernemers gemeld. Er zijn nog een stuk of vijf plekken beschikbaar. ,,Hiermee geven we een mooie en passende invulling aan een terrein dat anders maar een kale vlakte zou blijven. Zo'n leuk aangekleed gebied in wielerstijl, maakt het toch allemaal net iets gezelliger en intiemer voor de bezoekers'', zegt voorzitter Ron Buiks over het nieuwtje dat de organisatie pas tijdens een van de laatste bijeenkomsten heeft bedacht.

Parkoers

Het is dit jaar niet de enige verandering of aanvulling waar renners en publiek mee te maken krijgen. Om volgauto's mee te kunnen laten rijden, moest van de KNWU het parkoers worden vergroot. Start en finish verhuizen daardoor van de Oude Bredaseweg naar de Van Berchemlaan. Het nieuwe rondje is 500 meter langer en loopt via Hof van Houte naar de nieuwe finishplek. ,,Wat mij betreft was er met het oude parkoers niks mis, maar uit veiligheidsoverwegingen wil de KNWU het anders. Dan moet je wel'', zegt Buiks over de uitbreiding.

De organisator is wel blij dat Hof van Houte onderdeel is van het nieuwe rondje. De Ridderstraat was het alternatief. ,,Hof van Houte, midden in het centrum en met volop horeca, had onze voorkeur. Maar wij waren afhankelijk van het advies van de brandweer die gelukkig geen problemen voorziet'', vervolgt Buiks.

Aanmeldingen

Ruim een maand voor het evenement, druppelen de aanmeldingen voor het omlijstend programma binnen en zijn ook de eerste renners vastgelegd. Voor het loopfiets-evenement voor de allerkleinsten zijn inmiddels 27 aanmeldingen en voor de dikke bandenrace in drie verschillende leeftijdsgroepen staat de teller op 53.

Ook zijn er zes baansprinters vastgelegd die het voor een keer op de weg tegen elkaar gaan opnemen. Daar zijn drie wereldkampioenen op diverse baanonderdelen bij: Jeffrey Hoogland, Harry Lavreysen en Niels van 't Hoenderdaal. Zij nemen het op tegen onder meer Sam Ligtlee, Koen van der Weyst en Roy van den Berg.

Eindbedrag

Aan het deelnemersveld bij de professionals wordt hard gewerkt. Buik heeft er alle vertrouwen in dat het wel goed komt. ,,Qua sponsoring hebben we nu al het eindbedrag van vorig jaar bij elkaar. Daar komt de komende weken nog wel wat bij zodat we in staat zijn opnieuw grote renners naar Etten-Leur te halen. De eerste berichten zijn goed, maar namen kan ik nu nog niet noemen''.

Het volledig dagprogramma ziet er op 19 augustus zo uit: 

10.30 uur: Prominentenwedstrijd voor renners aangedragen door sponsoren.

11.05 uur : Dikkebandenrace categorie 1.

11.20 uur:  Dikkebandenrace categorie 2.

11.50 uur: Dikkebandenrace categorie 3.

12.10 uur: 75 meter loopfietswedstrijd voor de allerkleinsten.

12.30 uur: Sprintwedstrijd.

13.00 uur: Voorstellen professionals.

13.30 uur: Tijdrit Professionals.

14.10 uur: Rit in lijn Professionals.

15.30 uur: Dameswedstijd.

17.00 uur: Puntenwedstrijd Professionals.

18.15 uur:  Huldiging totaal klassement Profomnium.

  1. Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineerden
    PREMIUM

    Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineer­den

    OOSTERHOUT/ZUNDERT/NOORDHOEK/KLUNDERT - Bruidsreportages altijd van hetzelfde laken een pak? In elk geval niet bij de vier West-Brabantse fotografen die genomineerd zijn voor de Bruidsfoto Award 2019. Dat zijn Arjan van der Plaat (The Wedding Story) uit Noordhoek, Malou Evers uit Zundert, Moniek van Gils uit Klundert en Eva Schweizer (Vintage Fotografie) uit Oosterhout. Bij elke trouwpartij proberen zij dat ene speciale moment te vangen. Aan de hand van zes trefwoorden vertellen zij hoe zij hun werk beleven.