Volledig scherm
Een jeugdfoto van Miranda de Vries, tegenwoordig burgemeester van Etten-Leur. © Miranda de Vries

Etten-Leur krijgt een jeugdburgemeester

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur stelt vanaf komend jaar een jeugdburgemeester aan. Bovenbouwleerlingen van basisscholen uit Etten-Leur kunnen voor de functie solliciteren door middel van een sollicitatiebrief.

Deelnemende kinderen moeten graag in de belangstelling staan en goed voor grote groepen mensen kunnen spreken. Bovendien hebben ze toestemming van hun ouders en van hun school nodig.

Doel van de jeugdburgemeester is om de betrokkenheid van de jeugd in Etten-Leur bij de gemeente te vergroten, maar ook om kinderen meer te leren over verkiezingen, democratie en maatschappij.

Toespraak

De jeugdburgemeester neemt deel aan evenementen als de sleuteloverdracht met carnaval, de opening van de Koningsspelen, de Boomfeestdag en de Nationale Dodenherdenking. Hij of zij houdt hierbij een korte toespraak. Ook mag de jeugdburgemeester zelf onderwerpen aandragen, die hij of zij belangrijk vindt en waar hij of zij graag aandacht aan wil schenken in de gemeente

Normaal geldt de aanstelling van de jeugdburgemeester voor één jaar. Maar omdat Etten-Leur graag een start wil maken, geldt voor het schooljaar 2018/2019 een afwijkende periode van januari tot en met juni 2019.

Sollicitatiebrief

Leerlingen kunnen tot 6 januari 2019 een sollicitatiebrief naar de gemeente sturen via e-mailadres jeugdburgemeester@etten-leur.nl. In deze brief beschrijven de kinderen waarom zij de beste kandidaat voor het jeugdburgemeesterschap zijn en wat zij als jeugdburgemeester willen gaan doen. Aan de hand van deze brieven nodigt de burgemeester een aantal kinderen uit voor een sollicitatiegesprek. Een selectiecommissie van drie personen kiest naar aanleiding van deze gesprekken de nieuwe jeugdburgemeester.