Volledig scherm
In de gemeente Moerdijk zijn in het voorjaar bloembollen geplant. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Etten-Leur helpt bijen: ‘Een mooie leefomgeving voor bestuivers is voor iedereen van belang’

ETTEN-LEUR - De bijtjes in het land staan al enige tijd onder druk. Er zijn er steeds minder, waardoor het slecht gesteld is met de biodiversiteit. Om het tij te helpen keren, sluit de gemeente Etten-Leur zich aan bij het project Bijenlandschap West-Brabant. 

,,We brengen met het project in kaart waar de mogelijkheden liggen om een mooie biotoop te creëren voor bijen en andere bestuivers", zegt wethouder Kees van Aert. ,,We doen er in Etten-Leur al wel wat aan. Zo hebben we bloembollen geplant in de stroken langs de Parklaan en de Roosendaalseweg. Toch vinden we het belangrijk om ons aan te sluiten bij het project. Een mooie leefomgeving voor bestuivers is voor iedereen van belang.”

Bestuivers

In het project Bijenlandschap werken overheden, het bedrijfsleven, beheerders van natuurgebieden, maatschappelijke organisaties, wetenschappers, boeren, imkers en inwoners samen om het leefgebied van bijen en andere bestuivers te verbeteren. 

Quote

Bijen worden in hun voortbe­staan bedreigd

Kees van Aert, Wethouder

,,Bijen worden in hun voortbestaan bedreigd", zegt Van Aert. ,,Het is van het grootste belang dat we de beestjes blijven behouden. Je moet stimuleren dat ze in de vrije natuur blijven bestaan.”

Wageningen Universiteit

De gemeente levert een eenmalige bijdrage van vijfduizend euro aan het project. Daarvoor wordt een kansenkaart gemaakt voor wilde bijen. Vervolgens gaat de Wageningen Universiteit aan de slag met het maken van een eco-profiel. Daaruit komen maatregelen die de gemeente kan nemen om het leefklimaat voor de beestjes te optimaliseren. 

De gemeente Moerdijk is al langer aangesloten bij het project. Ook zijn er in alle kernen van de gemeente Moerdijk bermen met bloemen- en bloembollenmengsels ingezaaid om de leefgebieden van de wilde bij aan elkaar te koppelen.