Volledig scherm

Etten-Leur heeft sociaal calamiteitenplan

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur heeft met tien andere gemeenten een protocol ingevoerd met richtlijnen over wat te doen bij sociale calamiteiten, zoals een gezinsdrama.


„Als een gezinsdrama plaatsvindt, zoals vorig jaar hier in Etten-Leur, kun je als burgemeester of verantwoordelijk bestuurder niet meteen alles overzien”, vertelt wethouder Jan van Hal. „Je wordt geconfronteerd met heel Nederland, maar hebt nog niet alle informatie. Dat voelt ongemakkelijk, je vraagt jezelf af of je het goed doet.”

Het 'Sociaal Calamiteitenprotocol', opgesteld in samenwerking met politie en justitie, moet duidelijkheid geven over wat er precies gedaan moet worden bij een calamiteit, door wie en wanneer. „Als zoiets gebeurt zijn er zoveel instanties die zich ermee bezighouden dat je je afvraagt of er niet teveel mensen zijn die zich verantwoordelijk voelen”, aldus Van Hal. „Het is goed om duidelijk te hebben wie welke gesprekken voert, ook in de vaak lange nasleep die dat soort calamiteiten vaak heeft.”

Het protocol beschrijft drie fases. In fase 1 staat wie wat moet doen binnen 3 uur na (ontdekking van) het drama. In fase 2 staat wat er binnen 48 uur moet gebeuren en in fase 3 staat wat er moet gebeuren in de twee maanden na het incident.

Het Sociaal Calamiteitenprotocol geldt voor alle elf gemeenten van het politiedistrict Baronie. Dat zijn, naast Etten-Leur, de gemeenten Werkendam, Woudrichem, Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Breda, Zundert, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau.