Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Etten-leur breidt activiteiten rond dementie verder uit

ETTEN-LEUR - Onwetendheid, onbegrip en taboe. Ze kleven nog altijd aan dementie. Reden voor de gemeente Etten-Leur de komende jaren meer activiteiten te houden in het kader van dementievriendelijke gemeente.

Quote

Iedere inwoner van Et­ten-Leur krijgt binnen zijn of haar familie/kennissenkring te maken met een vorm van dementie

Koen Keesmaat

De noodzaak om meer begrip voor en kennis te verspreiden over deze ziekte is volgens gemeentewoordvoerder Koen Keesmaat groot. ,, Dementie wordt, naar verwachting, volksziekte nummer 1. Iedere inwoner van Etten-Leur krijgt in de toekomst binnen zijn of haar familie/kennissenkring te maken met een vorm van dementie. Het is dus heel belangrijk dat we mensen met dementie en hun (mantel)verzorgers leren begrijpen. Alleen dan wordt iedereen zo goed mogelijk geholpen."

Meer begrip

De gemeente doet dat via onder meer Alzheimer cafés, mensen met dementie te stimuleren vrijwilligerswerk te doen, workshops, inzet van ambassadeurs (mensen die leiden aan de ziekte en daarover vertellen) en allerlei andere projecten. Zo wordt de Nieuwe Nobelaer ondersteund bij de Dementheek met een virtual Reality Bril. ,,Met een VR-bril kan iedereen ervaren wat er omgaat in het hoofd van iemand met beginnende dementie. Deze ervaring helpt bij het creëren van meer begrip rondom dementie", aldus Keesmaat. Bekeken wordt of zo'n bril van toegevoegde waarde is en gehuurd of aangeschaft kan worden.

Quote

Met een VR-bril kan iedereen ervaren wat er omgaat in het hoofd van iemand met beginnende dementie

Koen Keesmaat

Via het project 'Natuur doet je goed' trekken vrijwilligers erop uit met dementerenden. Ervaring leert dat hierdoor de onderlinge contacten worden gestimuleerd. Keesmaat: ,,In de natuur activiteiten ondernemen levert gespreksstof op. Het prikkelt de zintuigen en vermindert stress. Ook verbetert het de concentratie en het nodigt uit tot bewegen."

Het plan van aanpak voor 2019 tot en met 2021 is ter kennisname naar de gemeenteraad gestuurd.