Volledig scherm
Veel automobilisten maken gebruik van het landweggetje, maar het is binnenkort verboden om over een gedeelte van de Donkerstraat in Etten-Leur te rijden als je daar niet hoeft te zijn. Het gaat om het stuk tussen de Tuindersweg en de Elshoutweg. © Thinkstock

Etten-Leur blokkeert drukke sluiproute naar Zevenbergen en Breda

ETTEN-LEUR - Het gedeelte Donkerstraat tussen de Tuindersweg en Elshoutweg wordt afgesloten voor verkeer dat daar niet noodzakelijk hoeft te zijn.  Deze sluiproute van de wijk Schoenmakershoek naar Zevenbergen en Breda is volgens de gemeente Etten-Leur te onveilig voor bewoners van dat weggedeelte.

Quote

We hebben uitschie­ters gezien van 97, op een weggetje waar je maar 60 mag rijden.

Kees van Aert, Wethouder gemeente Etten-Leur

Het gaat om een landweggetje dat volgens wethouders Kees van Aert niet bedoeld en niet ingericht is voor grote aantallen auto's. Toch maken steeds meer mensen er gebruik van. De gemeente heeft er metingen gedaan. Er wordt ook af en toe veel te hard gereden. Ook daar is de weg niet op berekend. ,,We hebben uitschieters gezien van 97, op een weggetje waar je maar 60 mag rijden", zegt Van Aert, 

Onveilig

Omwonenden, die bijvoorbeeld hun kinderen met de fiets naar school moeten brengen, en agrariërs die de weg gebruiken met hun landbouwvoertuigen, hadden het probleem onder de aandacht gebracht van de gemeente en die heeft na onderzoek besloten dat de situatie inderdaad om maatregelen roept. Het is er onveilig, vindt de wethouder.

Sluipverkeer vanuit de Schoenmakershoek zal voortaan een stukje om moeten rijden, via de Tuindersweg, de Zevenbergseweg en de Strijpenseweg, geeft Van Aert aan. Paaltjes worden niet geplaatst, omdat dat niet werkbaar is voor bijvoorbeeld loonwerkers die op de Donkerstraat moeten zijn. 

Quote

Maar we gaan wel handhaven.

Kees van Aert, Wethouder gemeente Etten-Leur

,,Maar we gaan wel handhaven", zegt de wethouder. ,,Op sommige momenten zullen we aanwezig zijn om te controleren. Dan vragen we gewoon aan automobilisten waar ze moeten zijn. Bestemmingsverkeer mag er door, andere automobilisten moeten omrijden.”