Volledig scherm

Emotionele noodkreet van transportbedrijf Lips bij Raad van State

ETTEN-LEUR - Transporteur Lips wil aan Hoevenseweg vijf vrachtwagens stallen. De gemeente Etten-Leur wil daar niet aan meewerken

„Of koop ons uit, of geef ons de mogelijkheid vijf vrachtwagens op eigen terrein te stallen. Twee vrachtwagens is niet werkbaar”, zei transportonderneemster Peggy Lips deze week bij de Raad van State. Met een emotioneel betoog over de tegenwerking die het al dertig jaar aan de Hoevenseweg gevestigde transportbedrijf van buren en de gemeente Etten Leur ondervindt, hoopte zij de Raad van State te overtuigen. Eerder al tikte de Raad de gemeente op de vingers omdat ze fouten met de bedrijfsbestemming voor Lips perceel hadden gemaakt.

Maximaal twee vrachtwagens stallen
In een reparatiebesluit besloot de gemeente Lips alsnog een tot op het bot uitgekleed transportbedrijf toe te staan met maximaal twee te stallen vrachtwagens. „De overige drie moeten ze maar elders in Etten Leur stallen”, deelde de gemeentewoordvoerster mee. Volgens Peggy Lips kunnen ze geen kant meer op met alle beperkingen die de gemeente heeft opgelegd. Die twee vrachtwagens mogen er staan, maar starten en wegrijden valt al bijna buiten de milieunormen. „Als we met een spuit rondlopen om koeken sneeuw of pekel van de wagen te spuiten bellen de buren handhaving alweer. Want we mogen de wagens niet wassen en schoonspuiten.”

Vosdonk
Het bedrijf ligt op steenworpafstand van bedrijventerrein Vosdonk. „Ons perceel zou daar ooit bijgevoegd worden. Maar dat ging niet door, sindsdien probeert de gemeente ons het leven moeilijk te maken.” De gemeente wil het transportbedrijf op de huidige plek niet inpassen. Volgens de gemeentewoordvoerster zou dat in strijd zijn met gemeentelijk en provinciaal beleid.

Etten-Leur wil dat Lips het bedrijf naar bedrijventerrein Vosdonk verplaatst. „Verplaatsen is leuk, maar dat is zonder financiële steun niet haalbaar. De gemeente zegt heel makkelijk dat we die drie vrachtwagens dan maar in een loods aan de overkant van de weg moeten parkeren. Dat zou ons 136.000 euro huur per jaar kosten, alleen voor het af en toe parkeren van vrachtwagens die meestal op de weg zijn”, zei Lips.

Zwaar teleurgesteld
​De transportonderneemster en haar man zijn zwaar teleurgesteld in de gemeente en haar naaste buren. „De buren kwamen op verjaardagen, klaagden nooit. Toen we vroegen of ze bezwaar hadden tegen vijf vrachtwagens hoorden we niets. Totdat de gemeente stemming ging maken, toen gingen ze klagen over herrie.” De gemeentewoordvoerster kon niet goed uitleggen waarom twee vrachtwagens wel acceptabel zijn, maar vijf vrachtwagens niet. Ook de vrachtwagens stallen aan de andere kant van het perceel mag niet van de gemeente. Niemand leek een touw aan de gemeentelijke argumenten vast te kunnen knopen tijdens de zitting. Uitspraak over zes tot twaalf weken.