Nic van Kampen ( rechts )  en Jos Leijs maakten samen 15 jaar lang het programma Weekend FM , zaterdag 24 februari is de laatste keer op Local FM .
foto : Gerard van Offeren/Pix4profs
Volledig scherm
Nic van Kampen ( rechts ) en Jos Leijs maakten samen 15 jaar lang het programma Weekend FM , zaterdag 24 februari is de laatste keer op Local FM . foto : Gerard van Offeren/Pix4profs

Einde aan Local FM tijdperk

ETTEN-LEUR - Zaterdag is de aller allerlaatste uitzending van Local FM. In het programma Weekend FM nemen de presentatoren Jos Leijs en Nic van Kampen zaterdag afscheid van vijftien jaar Local FM in Etten-Leur. Vanaf 10 maart is de nieuwe omroep Ons West-Brabant in de lucht, met uitzendingen vanuit Oudenbosch. 

,,Ons vertrouwde honk raken we kwijt. En de gigantische inloop van Etten-Leurenaren tijdens de uitzending ook. Dat gaan we zeker missen." Jos Leijs en Nic van Kampen zijn met hun programma Weekend FM al vijftien jaar hét gezicht van Local FM in Etten-Leur. Ziel en zaligheid hebben ze in de omroep en in hun programma gestopt. 

Gouden combinatie

De twee kenden elkaar amper toen ze vijftien jaar geleden aan elkaar gekoppeld werden. De wat serieuzere Van Kampen en de uitbundige Leijs bleken een gouden combinatie. ,,Jos wilde het nieuws wat luchtiger brengen, daar moest ik in het begin wel aan wennen", zegt Van Kampen. Maar het werkt. Nieuws, muziek en luchtige rubrieken wisselen elkaar af in de uitzending. ,,We zochten heel erg de interactie met de inwoners van Etten-Leur. En met de politiek, veel politici schoven hier regelmatig aan", vertelt Leijs enthousiast. ,,Dat raken we kwijt. En daar zijn we best een beetje angstig voor. De nieuwe omroep is voor Etten-Leur, Moerdijk, Halderberge en Zundert. Een groot gebied. We proberen vanuit Oudenbosch natuurlijk ook weer een band op te bouwen met de luisteraars. Maar wat we de afgelopen jaren hebben beleefd, dat komt niet meer terug."

Weddenschap

Belevenissen zijn er veelvuldig. Zo sluit het duo weddenschappen met de raadsleden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Die moeten schatten hoeveel zetels ze halen en een tegenprestatie leveren als ze er naast zitten. Het gevolg was dat Lia Boeren van Ons Etten-Leur tijdens de uitzending twintig centimeter van haar lange blonde haren moest afknippen en VVD'er Otto van Baal  zijn donkere haardos liet blonderen. ,,Dat deden ze gewoon. Fantastisch."

Mark Rutte

Een ander  hoogtepunt was het live interview met minister president Mark Rutte. ,,Live ja, en dat was niet de bedoeling. De woordvoerder van Rutte wilde het gesprek opnemen, pas na toestemming mochten we het uitzenden. Zo gezegd zo gedaan, alleen bleken we het interview niet te hebben opgenomen. Balen natuurlijk.  Maar Rutte nam het sportief op. Die belde ons die zaterdag live in de uitzending. In plaats van vijf minuten hadden we nu een interview van een kwartier. Geweldig." Beide mannen glunderen weer bij de herinnering. 

Weerpraatje

En dan was er nog de Meet en Greet met Johnny Logan, de twee edities van het glazen huis, de column van Lex Froeling, nachtburgemeester van Etten-Leur, het jaarlijkse kerstontbijt in de studio met Etten-Leurenaren, de kookrubriek met de Antilliaanse Dushi en het weerpraatje van Frans Bartels. ,,Het weer kwam altijd om kwart voor twaalf, maar om half tien zat Bartels altijd al in de studio. Zo gezellig vond hij het."

On air receptie

Na ongeveer 720 uitzendingen zit het er zaterdag op voor Leijs en Van Kampen.  Local FM houdt op te bestaan. De laatste uitzending wordt een feestje. Een on air receptie. Alle gasten uit het verleden zijn uitgenodigd langs te komen en in de uitzending zullen veel oude fragmenten de revue passeren. Om klokslag 12.00 uur gaat de stekker eruit. Leijs en Van Kampen sluiten dan voorgoed de deuren van de studio in Nieuwe Nobelaer.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement