Volledig scherm
© Thinkstock

Eerst sneeuw, komende nacht ook gevaar voor ijzel en gladheid

ETTEN-LEUR -Het Zuidwesten van Brabant is zaterdagochtend bedekt met een wit laagje. Er valt zaterdagochtend vroeg lichte sneeuw. Op veel plaatsen lag rond 7.00 uur zelfs een paar centimeter. De Sneeuwval zorgt zaterdagochtend voor hinder in het verkeer, maar ook voor sneeuwpret. De ANWB waarschuwt voor gladheid in het hele land door sneeuw of bevriezing van het wegdek.

IJzel
In het zuiden en oosten lag om 7 uur al een paar centimeter sneeuw. Gedurende de ochtend trekt het sneeuwgebied via het midden naar het noordwesten verwacht Weerplaza. Vanmiddag dooit het, maar vanavond en komende nacht keert de vorst op veel plaatsen terug. Bovendien valt er dan opnieuw sneeuw en mogelijk ijzelt het ook.

Droog
In de nacht naar zondag trekt het tweede neerslaggebied van zuidoost naar noordwest over het land. Het zuidwesten en noordoosten lijken vrijwel droog te blijven. Elders valt sneeuw, natte sneeuw of regen en het kan lokaal ook ijzelen. In het meest extreme geval kan er 5 cm sneeuw vallen. Waarschijnlijk blijft het sneeuwdek beperkt tot 1 tot 3 cm.

Marco Verhoef, meteoroloog van Weerplaza: “Mocht de lucht een fractie warmer zijn dan valt er geen sneeuw, maar kan het gaan ijzelen. In plaats van gladheid die goed zichtbaar is, wordt de situatie op de weg dan veel verraderlijker.” Met name tussen vanavond 21 uur en zondagochtend 10 uur geldt het gevaar voor ijzel, in delen van het land.

In de loop van zondagochtend trekt de winterse neerslag via het noordwesten weg. Aan het eind van de ochtend is het zo goed als overal droog en daarna begint het overal te dooien. 's Middags schijnt de zon van tijd tot tijd. Mocht er nog een bui vallen dan zal dat regen zijn. Uiteindelijk wordt het 1 of 2 graden in het noorden en zelfs 5 tot 8 graden in Limburg. Gladheid is dan uiteraard snel weer verdwenen.

Meer weer: bndestem.nl/weer