Bloemen op een kist. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Bloemen op een kist. Foto ter illustratie. © ANP

Een warme laatste groet, op gepaste afstand

ETTEN-LEUR - Afscheid nemen van geliefden is extra lastig, nu zelfs voor uitvaarten een maximaal aantal bezoekers is ingesteld. Maar de behoefte om nabestaanden te troosten en respect te tonen voor overledenen is er ook in tijden van een gemeen virus. In het buitengebied van Etten-Leur zwaaiden mensen een geliefde overledene daarom dinsdag op een bijzondere manier uit: zij verspreidden zich langs de route, als een langgerekte erehaag.

Een 69-jarige vrouw uit het buitengebied van Etten-Leur, bekend en geliefd in de buurt, overleed vorige week onverwacht. En alsof dat nog niet verdrietig genoeg was, verlopen het afscheid en de uitvaart vanwege het coronavirus extra ongemakkelijk en afstandelijk. Dat vertelt Loes, een goede vriendin van de familie.

,,In deze tijd moet je het echt alleen, met je eigen gezin verwerken", vertelt zij. ,,Maar ik vond dat we toch iets moesten verzinnen om iets voor de familie te kunnen betekenen, dat we een vorm moesten zoeken om warmte en respect te tonen. Het is allemaal al vreemd genoeg.”

Loes had gezien hoe bewoners van Zundert dit weekend een erehaag vormden op straat voor de overleden oud-voorzitter van het bloemencorso. ,,Dat kunnen wij ook doen. Maar omdat er erg veel mensen zijn die afscheid willen nemen en we niet willen dat mensen nu te dicht bij elkaar komen, heb ik de coördinatie een beetje op me genomen. Om ervoor te zorgen dat er geen groepen ontstaan op één plek, maar er toch veel mensen bij kunnen zijn."

Zo konden dinsdagmiddag vrienden, familie, mensen van de buurtvereniging en mensen van carnavalsgroepen een plekje opzoeken langs de route van de rouwstoet. Om elk op een eigen plek een laatste groet te kunnen brengen.