Volledig scherm
Bestuursleden Peter Donkers en Louis Oomen van motorclub Speedy Gonzales. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Een motorclub voor de lol: het Etten-Leurse Speedy Gonzales 45 jaar

ETTEN-LEUR - Bij het schrijven over een motorclub ontkom je er helaas niet aan om te melden wat de intentie is. Speedy Gonzales uit Etten-Leur bestaat in 2019 45 jaar en nee, geweld, intimidatie of criminele bedoelingen zitten er niet in. "We zijn ook meer een toerclub dan een motorclub", vindt voorzitter Peter Donkers. 

Hij schetst wat hij zelf fijn vindt aan motorrijden, en geeft daarmee een beeld van het gemiddeld Speedy-lid: "Na een drukke werkweek stap ik graag op de motor. Dan moet ik me op dat ding en het verkeer focussen, en is er in mijn hoofd geen ruimte voor iets anders. Heerlijk.”

Jubileum

Quote

Bij veel ritten doen we wat extra's. Zo hebben we er het hele jaar plezier van

Louis Oomen, secretaris

Het jubileumjaar van Speedy Gonzales is doorspekt met activiteiten, in plaats van een groot feest. Secretaris Louis Oomen: "Bij veel ritten doen we wat extra's. Zo hebben we er het hele jaar plezier van. En we hebben wat meer 'open ritten', waarbij ook niet-leden welkom zijn." Wel is er 24 maart een speciale feestrit, met als centraal punt café The Butler op de Markt in Etten-Leur. "Hier op de Markt is het ook begonnen", weet Oomen (71, Yamaha met zijspan, lid van het eerste uur) nog. "We hebben dan een informele receptie en een speciale rit. Of eigenlijk vier, met thema's rond de club. Wat die zijn, ontdek je wel tijdens het rijden. Maar het heeft te maken met Speedy Gonzales en de historie van Etten-Leur op motorgebied."

Het tourseizoen van de club begint aanstaande zondag, met in de route een groot terrein waar instructeurs de motorbeheersing van de leden 'opfrissen'. Donkers (BMW GS) zit een bloeiende club met zo'n zestig leden voor. "Met veel vrouwen die motor rijden. Ons jongste lid is net in de 20, onze nestor is in de 80. Die heeft pas zijn motor ingeruild voor een scooter, maar hij rijdt nog wel."

Meer info is hier te vinden.