Volledig scherm
Ruimtes die voorheen alleen gebruikt werden voor buitenschoolse opvang, worden nu ook gebruikt als klaslokaal. © Edwin Wiekens

Dubbelfunctie klaslokalen het Voortouw in Etten-Leur bevalt goed

ETTEN-LEUR - „Mij is het reuze meegevallen”, zegt Patricia Wagtmans, juf van groep 3 en 4 van openbare school De Toverlaars aan het Slagveld in Etten-Leur. Sinds begin dit schooljaar zit Wagtmans met haar groep in hetzelfde lokaal als dat waarin kinderen worden opgevangen die naar de buitenschoolse opvang (bso) van Kober gaan.

Het lokaal is in twee helften verdeeld. De ene helft is ingericht als klaslokaal, de andere met langere tafels als kinderopvang. „In het begin was het spannend. Als je iets wilt nakijken doe je dat normaal na schooltijd of in de pauze in je eigen lokaal, als het rustig is. Nu zitten kinderen van de bso daar. Maar het is me erg meegevallen. En we hebben een klein kantoortje waar we, als het nodig is, rustig kunnen zitten.”

Aantal leerlingen neemt af

Het idee om lokalen voor meer groepen te gebruiken ontstond toen bij Kober een aantal lokalen leegstond vanwege het afnemend aantal kinderen in de bso. Ook stootte brede school Het Voortouw noodgebouwen en een aantal schoolwoningen af. Wagtmans: „Nu zijn de lokalen elke dag van 7 tot half 7 bezet.” Een ander voordeel vindt ze het intensievere contact met de leidsters van de opvang. „Je kunt makkelijk iets overdragen. Voor kinderen is het fijn dat ze in dezelfde ruimte blijven, zeker aan het begin van het schooljaar, als alles nieuw is.”

Bredeschoolcoördinator Wilma Lugtenburg denkt niet dat er komende tijd meer lokalen met ‘dubbele bezetting’ komen. „Er is geen zicht op krimp. Er is meer doorstroming op de woningmarkt, en de opvang is weer voordeliger.”