Volledig scherm
© Herbert Kats

Drukkers verbonden met Fiep in Etten-Leur

etten-leurETTEN-LEUR - Fiep Westendorp maakte veel meer dan illustraties bij de boeken van Annie M.G. Schmidt, waarvan velen haar kennen. Dat is straks te zien in het drukkerijmuseum in Etten-Leur.

,,Wij zijn natuurlijk een Calimero, als het om Fiep Westendorp gaat.'' Cees Jochems van het drukkerijmuseum in Etten-Leur verwijst bewust naar het nietige zwarte kuiken uit de Italiaanse tekenfilms. Ook zo'n kinderheld die maar blijft voortleven.

Expositie
Voor een klein streekmuseum is het bijzonder om een tentoonstelling te kunnen maken over de vrouw die Jip & Janneke, Pluk van de Petteflet en Floddertje vorm gaf. De expositie loopt van 2 april tot en met oktober 2017. Als illustratie dient een prent van de poezen Pim en Tom. Tijdens de expositie zijn er diverse workshops.

,,Zoiets wordt je gegund'', weet Jochems. ,,Wij zijn natuurlijk geen club die veel geld te besteden heeft.'' Het Nederlands Drukkerij Museum krijgt voor 'Blikvangers' de beschikking over werktekeningen, posters en prenten. Het Etten-Leurse museum speelde al langer met de gedachte om Westendorps werk te belichten. In de nazomer ontstond het eerste contact.

Organisatie
Jochems toog met mede-bestuurslid Frans de Nijs naar Amsterdam om te praten over een expositie. Het tweetal was onder de indruk van de organisatie die Westendorps werk en nalatenschap strak en professioneel beheert. ,,We moesten wel even uitleggen wie wij waren, wat ons idee was. En waar Etten-Leur ligt...''

Tot hun opluchting was er snel een 'klik'. Zestig jaar van het arbeidzame leven van de tekenares is immers aan drukwerk gewijd. ,,Je moet weten dat ze altijd voor de reproductie werkte'', doceert Jochems. ,,Iedereen kent haar van Annie M.G. Schmidt, maar ze was heel veelzijdig en deed ook veel reclame, affiches en boekomslagen.'' Juist dat gegeven bracht het kleine museum aan de Leeuwerik in beeld. De gunfactor vormde de link met de techniek.

Traditie
Ontwerpster Wietske Lute van Fiep Amsterdam BV raakte geïnspireerd door de drukkerstraditie van de Koppermaandagprent. ,,Die kende ze niet. Ze vond het geweldig dat we die zelf drukken, op een ouderwets persje.'' De vonk sloeg over en zo ontstond het idee om de gemeente Etten-Leur dit jaar een 'Westendorp' als kopperprent aan te bieden. Die affiche wordt vandaag aan de lange reeks toegevoegd, die al in het gemeentehuis hangt.

Een prachtig gebruik, vindt Lute. Over haar ontwerp zegt ze: ,,Ik ben in het oeuvre op zoek gegaan naar een tekening die voldoet aan de eisen. Dit is een afbeelding die Fiep ooit heeft getekend voor een gordijn in een kinderkamer. Ik meen in de jaren '60. Hierbij heeft ze natuurlijk ook met beperkingen rekening moeten houden, want bedrukken van gordijnen/stoffen was natuurlijk - zeker in die tijd - zo onnauwkeurig als wat. Dat Fiep deze tekening al met die bedoeling heeft gemaakt, vind ik het iets extra's geven. Ik vond het heerlijk weer eens op de oude manier met het vak bezig te zijn.''

Meer info www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu

Volledig scherm
De tekening van Pim en Pom uit 1959, gemaakt met potlood, inkt, penseel, plakkaatverf op papier. © Nederlands Drukkerij Museum.
Volledig scherm
Fieps werk was eigenlijk nooit bedoeld om aan de muur te hangen © Herbert Kats