Johan en Martijn de Krom uit Etten-Leur staan met hun stratenmakersbedrijf op de lijst van ‘Brabants Besten’. Zij onderscheiden zich op het gebied van met name sociale innovatie.
Volledig scherm
Johan en Martijn de Krom uit Etten-Leur staan met hun stratenmakersbedrijf op de lijst van ‘Brabants Besten’. Zij onderscheiden zich op het gebied van met name sociale innovatie. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Dit zijn de beste bedrijven van Brabant

ETTEN-LEUR - Johan en Martijn de Krom uit Etten-Leur staan met hun stratenmakersbedrijf op de lijst van ‘Brabants Besten’. Zij onderscheiden zich op het gebied van met name sociale innovatie.

De provincie Noord-Brabant heeft het lijstje met ‘Brabants Besten’ bekendgemaakt. Het zijn de private MKB ondernemers die het goede voorbeeld geven op het terrein van met name sociale innovatie.

Van de 24 komen er acht uit deze regio. We zetten ze op een rijtje:

Stratenmakersbedrijf De Krom van de broers Johan en Martijn de Krom uit Etten-Leur willen het vak weer ‘hip en sexy’ maken. Dat doen ze onder meer door een inloopspreekuur van een fysiotherapeut, en het aannemen van herintredende 35-plussers.

Judith Vermeulen van Opera (elektrotechnische besturingssystemen) heeft vestigingen in Made en Moerdijk. Vermeulen geeft aan met een andere blik naar cv’s te kijken. Daarbij zijn talent en motivatie veel belangrijker dan de opleiding, waardoor meer mensen kans maken op een baan als elektromonteur.

Dieuwke Simonis-Stellinga heeft met haar man restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe. Ze namen een flink aantal mensen aan ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’.

Fred Schiebergen is directeur van SoliPharma in Oudenbosch. Zijn farmaceutisch bedrijf, dat onder meer voedingssupplementen maakt, heeft een kleine honderd werknemers van maar liefst twaalf nationaliteiten.

Goof Lijndorp van BRAS Fijnaart is met zijn bedrijf gespecialiseerd in groen en sportaccommodaties, en dat met name op de sportgrasvelden. Ook zijn bedrijf nam meerdere mensen aan met afstand tot de arbeidsmarkt. Werknemers met problemen worden actief geholpen.

Huub de Koning geeft leiding aan de De Koning Groep uit Oosterhout, een schildersbedrijf dat is gespecialiseerd in ‘grote projecten’. Met name de scheepvaart is een belangrijke markt voor het bedrijf. Ook mensen zonder ervaring krijgen vaak bij De Koning een kans.

Marcel Petrusma van het Bredase AXI, een softwarebedrijf, laat eens per maand kinderen en jongeren een robot besturen of een softwareprogramma schrijven. Wie wil voetballen gaat bij een club, maar wie wil programmeren kan nergens heen, zo is de filosofie.

Charles Goossens van laurierkwekerij Gova uit Nispen zet mensen ‘met bijzondere talenten’ aan het werk. Bij Gova heeft niemand het over beperkingen of afstand, maar wordt iedereen op een gelijkwaardige manier ingezet.