Balonnen, dansend in de wind. Een impressie van het speelse kunstwerk ‘Animo’ van Saske van der Eerden, dat volgend jaar in de wijk Banakkers in Etten-Leur wordt onthuld.
Volledig scherm
Balonnen, dansend in de wind. Een impressie van het speelse kunstwerk ‘Animo’ van Saske van der Eerden, dat volgend jaar in de wijk Banakkers in Etten-Leur wordt onthuld. © Saske van der Eerden

Dit speelse kunstwerk van 7 meter hoog komt in de Banakkers

ETTEN-LEUR - Magiel Venema van wijkvereniging Buurtbelang Banakkers kent zijn pappenheimers. Met het lied van Toon Hermans omschrijft hij praatzingend het nieuwe markeringspunt in zijn wijk, dat in maart 2020 wordt onthuld.

,,Een ballonnetje dat danst in de wind. Aan een draadje naar de zon, gaat zo'n lekker dikke, rooie, mooie luchtballon.”

Het kunstwerk Animo, van kunstenares Saske van der Eerden, stelt een tros ballonnen voor die inderdaad zachtjes met de wind zal meebewegen.

7 meter hoog

Volledig scherm
© Saske van der Eerden

Het 'draadje' is in werkelijkheid een stalen paal; het totale werk wordt zo'n 7 meter hoog en moet wijkbewoners al van een afstandje een gevoel van thuiskomen geven. Rondom komen gele zitelementen. Ook in het donker moet het werk een baken zijn, met dank ook aan spotjes in het gras.

Zo'n twee jaar geleden kreeg de wijkvereniging bericht dat de Banakkers volgens gemeentelijk beleid 'aan de beurt' was voor een nieuw kunstwerk. Een oproep in een vakblad voor kunstenaars leverde 93 inzendingen op, waaruit de wijkbewoners in samenspraak met de kunstcommissie van de gemeente het werk van Van der Eerden kozen, zegt Venema. ,,We vonden het een origineel idee voor een kunstwerk, dat door de 'dayglow' niet alleen overdag, maar ook 's avonds de aandacht trekt.''

Als locatie werd gekozen voor de Kerkwerve, ter hoogte van de speelplaats. De andere optie, in de buurt van de Bisschopsmolen, viel af. ,,Omdat daar in onze optiek met de molen zelf al een aandachtstrekker staat. Aan de Kerkwerve komt dit werk beter tot zijn recht.''

Quote

het is niet alleen kunst om de kunst

Saske van der Eerden

Van der Eerden wil op haar beurt dat het werk ook onderdeel van de directe omgeving wordt. ,,Ik vind het sowieso leuk om deel te zijn van de 'uplift' die de wijk krijgt'', vertelt ze. ,,Ik wilde ook graag de hoogte in, zodat het ook van een afstandje een punt van herkenning is. Maar daarnaast is het een werk waar je ook bij kunt verblijven. Het is niet alleen kunst om de kunst, het moet ook een aantrekkingskracht op de kinderen hebben.”

Eigen weg

Quote

wilde ook op zoek naar een diepere betekenis van groei, loslaten en vertrouwen hebben

Saske van der Eerden

De kleurrijke tros staat volgens haar echter niet alleen voor spelen en plezier, maar ook voor vrijheid. ,,Ik wilde ook op zoek naar een diepere betekenis van groei, loslaten en vertrouwen hebben. De ballon wordt vastgehouden, maar gaat toch zijn eigen weg.'' Eigenschappen die volgens de kunstcommissie goed passen bij de bewoners van de Banakkers.

Voor die 'eigen weg' van de ballonnen, het dansen in de wind, is in een machinefabriek een speciaal mechanisme ontworpen dat op het scheidingspunt tussen het kromme en rechte gedeelte van de paal komt.

De wijkvereniging is nog op zoek naar ideeën voor de feestelijke onthulling op 13 maart. ,,Maar daarover is nog niets uitgekristalliseerd.''