Volledig scherm
'Tijd van je leven', kunstproject voor ouderen, gaat nu ook van start in de gemeente Etten-Leur. © Florence Imandt

Dit project helpt eenzame ouderen in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Om eenzaamheid onder ouderen te verminderen en contacten onderling te bevorderen, start nu ook in Etten-Leur het project 'Tijd van je leven.' De gemeente trekt er ruim 25.000 euro voor uit. 

Deelnemende ouderen worden gekoppeld aan kunstenaars. Tijdens workshops doen de ouderen hun verhaal en de kunstenaars vertalen die verhalen naar activiteiten. Daarbij kan het gaan om een gedicht zijn, maar bijvoorbeeld ook om dans, boetseren of zang. 

Onderzoek

Dat dient meerdere doelen: ontmoeten en verbinden en eenzaamheid verminderen. Maar de bedoeling is ook om via onderzoek vast te stellen of het maken van kunst, net als sport, een positief effect heeft op de gezondheid. 

Cijfers wijzen uit dat het met eenzaamheid onder ouderen in Etten-Leur net zo somber gesteld is als in de rest van het land. Bijna de helft van de ouderen in deze gemeente (49 procent) geeft aan eenzaam te zijn. Elf procent voelt zich zelfs in ernstige mate eenzaam.

Gratis

Met het project, waarin de GGD West-Brabant in de regio samenwerkt met de zorg in de wijk en culturele instellingen, hopen de initiatiefnemers zo veel mogelijk ouderen (zelfstandig en in zorginstellingen wonend) te bereiken. Deelname is in eerste aanleg gratis. 

Het project start met een ontmoetingsdag. De tweede dag worden de verhalen van ouderen in kunst omgezet. Het project wordt ook echt afgesloten met een presentatie of expositie. 

Tijd van je leven werd eerst als pilot opgestart en ging van start in de gemeenten Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom. Daar werd respectievelijk samengewerkt met de culturele instellingen De Nieuwe Veste, CultuurCompaan en het Cultuurbedrijf in Bergen op Zoom. Bij de daadwerkelijke start vorig jaar sloot ook Halderberge aan. En nu is het dus de beurt aan Etten-Leur, waarbij samenwerking is gezocht met De Nieuwe Nobelaer. 

Contactpersonen

Belangstellenden kunnen zich opgeven via de website tijdvanjeleven.com, maar omdat niet alle ouderen internet hebben, wordt na de zomer actief geworden via de contactpersonen in de wijk (zorg en welzijn). 

Annemiek van den Elshout, projectmanager bij de GGD West-Brabant: "In de gemeenten waar we al gestart zijn, geeft 63 procent van de deelnemers aan dat de workshop een positief effect had, zowel fysiek als psychisch, cognitief en sociaal. We willen dat nu ook daadwerkelijk onderzoeken en dat is dan ook een belangrijk doel van dit project."

De subsidie van de gemeente is voor deelname van twee groepen ouderen in 2018 en 2019.