Dit is hem: de Anaconda, bedrijf uit Etten-Leur presenteert militair voertuig

VIDEOETTEN-LEUR - Vrijdag heeft DEBA Bedrijfswagens in Etten-Leur de allereerste DMV (Dutch Military Vehicle) 4x4 voor de Nederlandse strijdkrachten in het Caribisch gebied gepresenteerd aan Defensie, partnerbedrijven, toeleveranciers en medewerkers. Het was showtime. 

De eerste 36 stuks worden op 31 januari 2019 formeel overgedragen aan het Korps Mariniers op Curaçao. Twee maanden later volgen er nog eens 10. 

Onder groot applaus reed het eerste kant-en-klare vehikel de bedrijfshal binnen. Er werd ook enthousiast gereageerd op de deze week bedachte naam voor het stoere voertuig: Anaconda.

Slang

 “De wagen heeft een beetje de kop van een slang, is sterk op land en water, tamelijk geruisloos en nogal dodelijk”, verklaart Xander Zonligt van DEBA te naam van de 7-tonner. 

Veel lof vanuit Defensie was er voor het uiterlijk van de Anaconda. Een van de aanwezigen noemde het voertuig “een vet ding”, een ander liet het woord “monster” vallen. “Maar het gaat natuurlijk niet om de looks, maar om de taken die het straks uit moet voeren”, zei majoor Jacko Rijzinga namens de Defensie Materieel Organisatie. 

Nog meer waardering was er zo mogelijk voor de doorlooptijd waarin DEBA de klus gaat klaren: 5 maanden. “Alle betrokken hebben zoiets van: niet lullen, maar poetsen. Dat is de spirit waarmee wij werken”, aldus DEBA-directeur Mark Scheffers.

Deba uit Etten-Leur presenteert wagens voor Defensie.
Volledig scherm
Deba uit Etten-Leur presenteert wagens voor Defensie. © P Ierrevandamme