Zo wordt het Nederlandse distributiecentrum van MediaMarkt in Etten-Leur op industrieterein Vosdonk aan de Oude Kerkstraat. Tot 2016 was daar de fruit- en groentenfabriek SVZ (Suiker Unie) daar gevestigd.
Volledig scherm
Zo wordt het Nederlandse distributiecentrum van MediaMarkt in Etten-Leur op industrieterein Vosdonk aan de Oude Kerkstraat. Tot 2016 was daar de fruit- en groentenfabriek SVZ (Suiker Unie) daar gevestigd. © Heylen Warehouses

‘Distributiecentrum Mediamarkt naar Etten-Leur? Dan nadenken over huisvesting arbeidsmigranten’

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur moet kijken naar de huisvesting van arbeidsmigranten. Dat advies heeft de gemeente gekregen van werkgelegenheidsinstituut Rewin. Aanleiding is de komst van een nieuw distributiecentrum van de Mediamarkt in de gemeente.

Dat zegt Guido van Liefland, hoofd vestiging bij Rewin. Zijn organisatie werkte mee aan de komst van het distributiecentrum aan de Oude Kerkstraat dat nu volop in aanbouw is. Het deed een arbeidsmarktstudie. Het nieuwe distributiecentrum brengt 150 arbeidsplaatsen naar Etten-Leur.

Fatsoenlijke huisvesting

Quote

Want er is veel te weinig huisves­ting voor arbeidsmi­gran­ten in de regio

Guido van Liefland, werkgelegenheidsinstituut Rewin

Van Liefland gaat er zonder meer van uit dat voor de invulling daarvan voor een deel ook een beroep gedaan wordt op werknemers van elders. ,,Dat zien wij altijd als er grotere aantallen banen ingevuld worden. Dan wordt een deel lokaal en regionaal ingevuld. Vervolgens wordt er vaak een beroep gedaan op uitzendkrachten en verder worden de banen ingevuld door arbeidsmigranten.”

En het is die laatste categorie die Van Liefland wat zorgen baart. ,,Want er is veel te weinig huisvesting voor die groep in de regio. Daarom ijveren wij voor fatsoenlijke huisvesting bij de aanwijzing van dit soort locaties. Daar hebben wij ook nu weer op aangedrongen bij Etten-Leur en die heeft dat verzoek in beraad.”

Zo wordt het Nederlandse distributiecentrum van MediaMarkt in Etten-Leur op industrieterein Vosdonk aan de Oude Kerkstraat. Tot 2016 was daar de fruit- en groentefabriek SVZ (Suiker Unie) gevestigd.
Volledig scherm
Zo wordt het Nederlandse distributiecentrum van MediaMarkt in Etten-Leur op industrieterein Vosdonk aan de Oude Kerkstraat. Tot 2016 was daar de fruit- en groentefabriek SVZ (Suiker Unie) gevestigd. © Heylen Warehouses

Busjes

Quote

Vaak zie je dat arbeidsmi­gran­ten dan noodgedwon­gen een woning zoeken op de reguliere huizen­markt

Guido van Liefland, werkgelegenheidsinstituut Rewin

Van Liefland zegt dat het gebrek aan passende huisvesting voor arbeidsmigranten problemen oplevert. ,,Vaak zie je dat die mensen dan noodgedwongen een woning zoeken op de reguliere huizenmarkt.”

Dat zorgt voor problemen omdat zij dan goedkopere woningen bezetten waar dan vervolgens bijvoorbeeld starters geen gebruik meer van kunnen maken. ,,Of ze komen terecht op plekken van waar ze iedere dag met een busjes vijftig of zestig kilometer op en neer moeten reizen om op hun werk te komen. Ook niet ideaal. Daarom dringen wij er bij gemeenten op aan dat ze daar een goede oplossing voor bieden.”

Uitverkocht

Voorzitter Reggie Heijens van de Industriële Kring in Etten-Leur juicht de komst van het distributiecentrum toe. ,,Een heel goede zaak al moet niet alles hier volgebouwd worden met logistiek. Wat ik beetje jammer vind is dat Etten-Leur een beetje uitverkocht raakt. Daardoor moeten we gaan doorverwijzen als er zich bijvoorbeeld een bedrijf aandient dat zich bezighoudt met hoogwaardige technologie dat twee hectare nodig heeft.” 

Ook zegt Heijens dat er goed gekeken moet worden of de wegen bij het distributiecentrum de toegenomen verkeersstromen wel aankunnen. 

De gemeente Etten-Leur heeft afgesproken tot donderdag niet diepgaand in te gaan op de achtergronden van de vestiging van het distributiecentrum. Op die dag wordt er tijdens een persconferentie een toelichting gegeven.      

Etten-Leur - 10-1-2019 - Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer - Er wordt hard gebouwd aan de Oude Kerkstraat. Hier moet een nieuw distributiecentrum komen van Mediamarkt.
Volledig scherm
Etten-Leur - 10-1-2019 - Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer - Er wordt hard gebouwd aan de Oude Kerkstraat. Hier moet een nieuw distributiecentrum komen van Mediamarkt. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer