Kevin de Roon, Boy Krijnen en Tijn van der Woude maken een satelliet ter grootte van een frisdrankblikje.
Volledig scherm
Kevin de Roon, Boy Krijnen en Tijn van der Woude maken een satelliet ter grootte van een frisdrankblikje. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Deze KSE-leerlingen maken van een colablikje een satelliet die bosbranden helpt bestrijden

ETTEN-LEUR - Een systeem dat bosbranden op tijd detecteert en de richting waarin de brand zich verspreidt kan helpen voorspellen - dat past allemaal in een frisdrankblikje. Vier KSE-leerlingen hopen met hun idee de CanSat-wedstrijd van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA te winnen.

Samen met 49 andere door de TU/Delft geselecteerde teams, strijdt team KanSatE om de eer Nederland tijdens de Europese finale in Italië te mogen vertegenwoordigen. De opdracht: maak een satelliet ter grootte van een frisdrankblikje - oftewel een ge-3D-printe cilinder met een inhoud van zo'n 330 milliliter.

Zoals Kevin de Roon (14) en Boy Krijnen (14) uit havo 3 en Tijn van der Woude (14) uit mavo 3 erover praten, lijkt het een fluitje van een cent. ,,Sterker nog; ik denk dat we ruimte overhouden.” Samen met teamgenoot Mart Nouws (17) uit havo 5, werken ze de komende tijd hard om dat te bewijzen - en een groot actueel probleem te helpen oplossen.

Quote

Sterker nog; ik denk dat we ruimte overhouden.

Tijn van der Woude, Teamcaptain KanSatE

Bosbranden

,,Er zijn de laatste tijd veel bosbranden op de hele wereld. Maar die worden vaak te laat gedetecteerd en we weten vaak ook pas laat waar ze heen gaan. Met alle gevolgen van dien”, vertelt teamcaptain Tijn. ,,Wij willen verschillende pods (satellieten) in risicogebieden inzetten, die de CO2-waarde meten en zo als eerste weten waar er brand is.” 

Hoe dat simpel gezegd werkt: de ‘blikjes’, die van een valremmer zijn voorzien, worden uit een raket of drone gedropt en dwarrelen boven zo’n risicogebied naar beneden. De meetapparatuur in het blikje stelt dan een brand vast en stuurt die data door naar een computer. Als meerdere blikjes op verschillende plekken waarden doorgeven, kan op die manier de richting van het vuur worden bepaald.

Quote

Bosbranden worden vaak te laat gedetec­teerd en we weten vaak ook pas laat waar ze heen gaan. Met alle gevolgen van dien

Tijn van der Woude, Teamcaptain KanSatE

Uitverkoren

Tijdens de landelijke finale in januari, bij de TU/Delft, wordt er overigens maar één blikje van het team de ‘ruimte’ (een kilometer hoogte) in geschoten - als ze al bij de vijftien uitverkorenen horen. Maar hoewel ze een stuk jonger zijn dan de andere teams - de wedstrijd is bedoeld voor de bovenbouw van havo en vwo - schatten ze hun kansen niet minder in. Daar hebben ze ook geen reden toe, want deel van de opdracht is ook om media-aandacht te genereren. Die kunnen ze bij dezen alvast afvinken.